Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A Galileai-tengertől 20 kilométerre lévő Amirim település egy erdőkkel körülvett dombtetőn található. Már eleve vegetáriánusok alapították 1958-ben, tehát az ide költözők nem valamilyen természetfeletti okból hagyták el étrendjükből a húst. Ma már Amirim lakossága megközelíti a 800 főt, és lassan, de folyamatosan emelkedik. Az újonnan érkezők persze többségükben már hosszú ideje "növényevők", nem itt akarnak rászokni a vegán életmódra.
A hús nélküli település ötlete, működtetése nem csupán múló szeszély, ez az eltelt hat évtized során bebizonyosodott. Lassan az ötödik generáció nő fel Amirimban, nekik tehát már a szüleik, nagyszüleik és a további felmenőik is mellőzték a húst az étrendjükből. Ennek haszna a statisztikákból egyelőre nem kiolvasható, senki sem él legalább 100 évig a településen, de számukra az is elég, hogy jól érzik magukat a mindennapokban.
Az itt élő reformerek az izraeli vegán mozgalom úttörői is voltak egyben. Bevételük nagy része a turizmusból származik, vendégházak, éttermek, pékségek, kávézók állnak azok rendelkezésére, akik bele akarnak kóstolni ebbe a különös életformába. Senki se higgye azt, hogy az itt-tartózkodás egyenlő a folyamatos éhezéssel, állítólag hamar hozzá lehet szokni, persze éjszakába nyúló barbecue-partikra felesleges számítani. Vannak viszont kellemes fürdők, a vízkúrát pedig egészségügyi szolgáltatások egészítik ki.
A zsidó vallás nem tiltja az állatok megölését és a húsfogyasztást, úgyhogy ennek kerülése inkább morális kérdés, de egészségügyi és környezeti indokokkal is alátámasztható. A szárnyasok és a halak sem jelentenek kivételt, valamint tiltott a tej, a tojás, a méz, a szappan, a bőrféleségek, egyszóval minden, ami állatok megölésével vagy kizsákmányolásával jár. Viszont dívik az újrahasznosítás, a zöldségek és gyümölcsök pedig mind a környékről valók. A vízzel is spórolnak, az USA-ban például a felhasznált éves mennyiség felét a haszonállatok felnevelésére "pazarolják", itt azonban ezzel sem kell törődni.
Ha egy légy betéved a házba, poharat borítanak rá, majd alácsúsztatott papírlappal zárják le, és a "betolakodót" kiviszik a szabadba. A hasonló szokások miatt a fejlett társadalmakban kinevetik, együgyűnek tartják a vegánokat. Sok Amirimba való gyerek is megkapja az iskolában, hogy nyúlnak csúfolják, amiért csak salátát nassol tízóraira. De az emberek egyre elfogadóbbnak tűnnek az idő előrehaladtával, az izraeli hadseregben például a vegetáriánusoknak nemcsak megfelelő ételt biztosítanak már, de a bőr alapanyagot mellőző bakancsot, szíjat, övet is.
Néha persze Amirimban is előfordulnak kilengések, főleg, ha nem vegán látogatók érkeznek a településre. Alkalmanként a helyiek is megkívánják a húst, olyankor pár falat sült csirke még belefér. A gyerekek étvágyát azonban sokkoló taktikával próbálják elvenni, hogy ilyen eset minél kevesebbszer forduljon elő, a mézet például a méhek "hányásának" nevezik.
Izraelben a kellemes időjárás, a mediterrán vidék kínálta finomságok miatt könnyebb elhagyni a húst, mint például Skandináviában, ezért a nagyvárosokban is széles körben terjed a vegán életmód. Nemrégiben hús nélküli Buddha Burgereket kezdtek el árulni, az efféle étteremláncok a divat és a vallás - egymásnak néha ellentmondó - követelményeit próbálják közös nevezőre hozni.