Milliárdos hűtőházat adtak át Iváncsán

agrarszektor.hu
Több, mint 1,5 milliárd forintból épült hűtőházat adtak át Iváncsán. A beruházáshoz a magyar kormány 1,2 milliárd forintos támogatást nyújtott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Átadták az 1,6 milliárd forintból épült új hűtőházat a Fejér megyei Iváncsán. A helyi termelő- és értékesítő szövetkezet beruházásához a magyar kormány 75 százalékos, vagyis 1,2 milliárd forintos támogatást nyújtott  - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.

A fejér megyei szövetkezetnek összesen 30 gyümölcstermelő tagja van, együtt közel 400 hektárnyi gyümölcsöskertben termelnek, jelentős részben Fejér megyében. A létesítményben képesek hűteni, tárolni, osztályozni, különválogatni és csomagolni a beérkező gyümölcsöket, többségében automatizált gépsorokon. A beruházással a cég 15-20 új munkahelyet hozott létre - közölte Kelemen Péter, a létesítmény tulajdonosa, és az Alba Fructus Kft. ügyvezetője.

Cseresznye, meggy, kajszibarack, őszibarack és alma hűtésére, osztályozására, csomagolására képesek a hűtőházban, így egész évben üzemelni tud a hűtőház. A tervek szerint a csomagolt gyümölcsök nagy részét exportálnák elsősorban Ausztriába, később Németországba, Lengyelországba és a skandináv országokba - tette hozzá a létesítmény tulajdonosa.

Hazánkban a megművelt területek 5 százalékán folyik kertészeti termelés, miközben a megtermelt termények húsz százalékát a kertészeti termények adják. A zöldség-gyümölcs ágazatban is szükség lenne az áfa csökkentésére, mert a feketekereskedelem ebben a szegmensben a becslések szerint a 30, de akár az 50 százalékot is meghaladhatja. A közeljövőben szeretnének megállapodni a kormánnyal az áfa öt százalékra csökkentésében - emelte ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?