Egyre több jel mutat arra, hogy elnőiesedik a mezőgazdaság

agrarszektor.hu
Megállíthatatlanul növekszik a mezőgazdaságban dolgozó nők aránya a világon. Nemcsak a munkaerőt tekintve, hanem a gazdaságok tulajdonosi, vezetői körében is. Az ágazat elnőiesedésére utal, hogy ma már az agrár-felsőoktatásban is a hölgyek viszik a prímet. A mezőgazdasági és állategészségügyi szakokról kikerülő hallgatók fele Magyarországon is a szebbik nemhez tartozik. Mindez kedvező fejlemény, hiszen a nők előretörése az ENSZ szerint egyértelműen javítja a globális élelmiszer-termelés biztonságát. De hova tűnnek a férfiak?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Folyamatosan emelkedik az agráriumban dolgozó és irányító szerepet vállaló nők száma - ezt mutatja egy Malajziában nemrég végzett felmérés is. 2010-ben még csupán 580 mezőgazdasági vállalkozást vezettek a gyengébb nemhez tartozók a délkelet-ázsiai országban, öt évvel később azonban ez a szám csaknem megháromszorozódott.

A jelenség világszintű, az Egyesült Államokban például a női farmerek száma megközelíti az egymilliót, ami a gazdálkodók csaknem egyharmadát jelenti (Arizona államban a 45 százalékát). Nagyjából 120 millió hektáron már ők művelik a földet az USA-ban, ami Magyarország termőterületének 16-szorosát jelenti.

Ha nem a vezetőséget, hanem a munkaerőt nézzük, e téren még szembetűnőbb a nők felzárkózása. Világszinten ők alkotják az agráriumban dolgozók 43 százalékát, sőt néhány kevésbé fejlett országban ez az arány a 70 százalékot is elérheti. Ebbe az is komolyan belejátszik, hogy az elmúlt évtizedben Afrikában olyan törvények születtek, amelyek megengedik a földbirtoklást a szebbik nem számára is. Igaz, hogy a nők gyakran csak "segédmunkásként" vesznek részt a termelésben, de az egyenjogúsítás akkor is jelentős előrelépésnek mondható.

A fejlődő országokban a nők felelősek az élelmiszer-előállítás 60-80 százalékáért, hiszen jószágokat nevelnek a ház körül, növényeket termesztenek, vizet hordanak és főznek. A világ fejlett részén pedig egyre komolyabb szerepet vállalnak az irányításban is, sőt az agrár-felsőoktatásban több országban már egyértelműen ők viszik a prímet. Nálunk a mezőgazdasági és állategészségügyi egyetemi-főiskolai képzésben részt vevők 49 százaléka tartozik a női nemhez a KSH adatai szerint.

A változás oka elsősorban az, hogy ma már a gazdálkodás sem pusztán fizikai tevékenységet jelent, így a hölgyek esélyei is megnőttek az ágazatban való elhelyezkedésre és helytállásra. Mindezzel párhuzamosan a férfiak elvándorlása is megindult, elsősorban azért, mert az agrárium jövedelemtermelő képessége még mindig elmarad más szektorokétól. Az elhagyott munkahelyeket a nők töltik be, és a rohamos technikai fejlődés ezt lehetővé is teszi számukra, hiszen a gépek a feladatok legnehezebb részét elvégzik helyettük.

Az ENSZ is rámutatott, hogy a nők egyre fontosabb szerepet játszanak a világ biztonságos élelmiszerellátásának megteremtésében. Ha pedig ugyanazokhoz a technológiákhoz, gépekhez, szolgáltatásokhoz férnének hozzá, mint a férfiak, akár 20-30 százalékkal nagyobb termésmennyiséget is tudnának produkálni, így az éhezés felszámolása is gyorsabb ütemben történhetne meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06