Minden harmadik agrárgazdaságot nő vezet

Minden harmadik agrárgazdaságot nő vezet

A nők kulcsszerepet játszanak a fenntartható és az élelmiszerbiztonságot is szavatoló mezőgazdaság kialakításában, ám továbbra is jelen van a nemek közötti egyenlőtlenség ezen a téren – hangzott el az ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja alkalmából az Agrárminisztériumban megtartott rendezvényen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt három évben a mezőgazdaság jelentős kihívásokkal nézett szembe, amelyben a költségek emelkedése, az aszály, a csökkenő fogyasztás és számos negatív körülmény alakítja az ágazatot - mondta el az eseményen Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: ilyen esetekben különösen időszerű az összefogás, amelyben kiemelt szerepet kapnak a nők is.

Minden harmadik vezető

Sok esetben a generációváltás révén vették át a nők a vezető szerepet, amelyet sikeresen ellátnak. „Gyakran a nők a háttértámogatásban is kulcsszerepet játszanak, azt a munkát végzik, amit senki sem szeret: a marketing-, illetve adminisztrációs tevékenységet.”

Segít a technológia

2021-ben új felhívás indult a precíziós gazdálkodás terjedésének elősegítésére, amely technológia lehetővé teszi a nők számára is, hogy még jobban részt tudjanak venni a mezőgazdasági termelésben azzal, hogy könnyebbé és hatékonyabbá teszi a munkát. Juhász Anikó kiemelte: a fenntarthatóság kiemelten fontos ebben a folyamatban is, ahogy az információáramlás, a tudásátadás hozzájárulhat ahhoz, hogy a nők még nagyobb szerepet játsszanak a magyar agráriumban.

A vidékfejlesztés nem elképzelhető a mezőgazdaság fejlesztése nélkül, amelyben kiemelt szerepe van a területen tevékenykedő nőknek is - mondta el Süle Katalin, aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket.

Nehezített pályán

Az ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja rámutat, hogy a nők kiemelten fontos szerepet játszanak a vidéki életformában, az élelmiszerbiztonságban. A nők a vidéki háztartások fenntartható továbbfejlesztésében, illetve fennmaradásában is kulcsszerepet töltenek be - mondta el az eseményre küldött videóüzenetében Nabil Gangi. Az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési szervezete, a FAO Európáért és Közép-Ázsiáért felelős helyettes regionális képviselője figyelmeztetett:

Együttműködés a nőkért

- mondta el az eseményen Sergii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója. A nők azonban továbbra is jelentős kihívásokkal, előítéletekkel néznek szembe ezen a téren. A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat ugyanakkor világszerte támogatja a női gazdálkodókat, és nagy szerepet szán a cég nekik a fenntarthatóságot illetően is.

2021-ben a vállalat a Magyar Női Unió közreműködésével indította el a TalentA nemzetközi oktatási programját, melynek célja, hogy tovább bővítse az oktatási lehetőségeket és új pénzügyi forrásokhoz biztosítson hozzáférést a mezőgazdaságban dolgozó nők számára. A TalentA 2023-ban, már másodszor biztosított lehetőséget a női gazdálkodók továbbképzésére és fenntartható mezőgazdasági törekvéseik támogatására. A programot sikeresen teljesítő nők részt vehettek a mikroprojekt pályázaton is, amelynek díjátadására is sor került az eseményen.

Kellenek az új gazdálkodók

A mezőgazdaságnak egyszerre kell szembenéznie a Covid utóhatásaival, az orosz-ukrán és a napokban kitört izraeli háborúval, valamint a klímaváltozással is. Ebben a küzdelemben kiemelt szerepet kapnak a nők – mondta el a rendezvényen Batthány-Schmidt Margit. A Magyar Női Unió Egyesület elnöke hozzátette: az Európai Unióban a gazdálkodók mindössze 42 százaléka nő, és csak harmaduk vezető, ráadásul 16 százalékkal alacsonyabb jövedelemmel kell szembenézniük a férfiakkal összehasonlítva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?