Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A halfaj feltüntetése a halat összetevőként tartalmazó, feldolgozott termékeknél nem kötelező, a vizsgált 30 halrudacska többségénél a gyártók mégis szerepeltették - állapítja meg közleményében a Nébih. A hivatal 13 terméknél tudta elvégezni a fajazonossági vizsgálatot és egy esetben talált eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között. A csomagoláson feltüntetett "chilei szürke tőkehal" helyett ugyanis a laboratóriumi vizsgálat "észak-csendes-óceáni hekk" halfilétartalmat állapított meg.
A halrudak a kisebb gyermekek körében is nagy népszerűségnek örvendenek, ezért szentelt kiemelt figyelmet Szupermenta terméktesztjén e termékeknek a Nébih. A gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött halrudacskákon minőségi és biztonsági vizsgálatokat egyaránt végeztek. A 30 termék fehérje- és sótartalma mellett megmérték a nehézfém szennyezők előfordulását is. Elvégezték továbbá a halfajok azonosítását és ezúttal sem maradt el a termékek jelölésének ellenőrzése sem.
A nehézfémtartalom egyik halrudacskában sem haladta meg a jogszabályban megengedett határértéket, ahogyan azok sótartalma is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek. Két terméknél azonban a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat.
A halrudaknál lényeges tulajdonság, milyen hal-alapanyagból állítják elő. A termékek nagyobb részét halfiléből készítik, de sok olyan termék is található a piaci kínálatban, amelyek alapja aprított, vagy darált halhús, illetve halhúspép. Ha a halrudacska nem filé alapanyagból készült, arról a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell a termék megnevezésében. Súlyos hibának számított, ha ez a megnevezés nem megfelelő vagy hiányos volt. Kisebb hiányosságnak számítottak a tápértékjelöléssel és az adalékanyagok pontatlan megjelenítésével kapcsolatos eltérések.
Mind a 30 vizsgált halrudacska biztonságosnak bizonyult, de az egyéb hiányosságok miatt összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás - közölte a Nébih. Három esetben a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesítik, és kötelezik a hibák kijavítására. Főként a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül. A bírságok várható összege összesen 600 ezer forint lesz.
A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is laikus és szakértő kóstolók vettek részt, akik a termékek ízét, állományát, illatát, valamint külső megjelenését értékelték. A pontszámok alapján első helyen a COOP halfilérudak, másodikként a Tesco halrudak, míg harmadik helyen a Gran Mare halrudacskák elnevezésű termék végzett - közölte a Nébih.