Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Azoknak, akik dió- és mogyoróféléket fogyasztanak étkezéseik során, sokkal kevésbé gyarapszik a súlyuk a legújabb tudományos tapasztalatok szerint. A közelmúltban jelent meg a European Journal of Nutrition online oldalon az a tanulmány, amelyben öt éven keresztül figyelték 373 ezer ember étkezési szokásait. A résztvevők 10 európai országból kerültek ki és 25 és 70 év közöttiek voltak. Életmódra, étkezésre és diétára vonatkozó adatokat gyűjtöttek a kutatók - írja a sciencedaily.com.
A tanulmány eredményeit többek között az WHO Rákkutató Ügynöksége (IARC) is értékelte. Az eredmények azért bírnak nagy jelentőséggel, mert korábban olyan tévhitek éltek a dió- és mogyorófélékkel kapcsolatban, hogy túl magas a zsírtartalmuk és rengeteget kalória van bennük, ezért nem ajánlottak azok számára, akik fogyni szeretnének. A mostani kutatási tapasztalatok azonban e feltevéseknek ellentmondanak.
A vizsgálatokkal megállapították, hogy a résztvevők átlagosan 2,1 kilogrammal gyarapodtak az öt év alatt. Azoknál, akik a legtöbb dió-és mogyorófélét fogyasztották, nem csak a súlygyarapodás volt kisebb, hanem a túlsúlyosság és az elhízás kockázata is 5 százalékkal alacsonyabb volt.
A kutatók az adatok kértékelése után megerősítették, hogy a dió- és mogyorófélék nem elhízást elősegítő élelmiszerek. Ezen kívül számos egészségügyi előnnyel bírnak, és nem csak az egészség megőrzéséhez, hanem az idősek memóriafunkcióihoz is pozitívan járulnak hozzá. E legújabb megállapítások azért jelentősek, mert első alkalommal mutatták be a dió- és mogyorófélék, illetve a testsúly közötti kapcsolatot. A kutatásban a földimogyoró, a mandula, a törökmogyoró, a pisztácia és a dió hatásait vizsgálták.
A kutatócsapat elemezte a több mint 373 ezer résztvevõ étkezési gyakorlatát, táplálkozási szokásait és a testtömegindexükrõl szóló információkat. Az eredmények alapján a kutatók azt javasolják, hogy az emberek fogyasszanak gyakrabban dió- és mogyorófélét, mivel rengeteg energiát adnak, jó zsírokat tartalmaznak, megfelelő a fehérjetartalmuk és tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. Érdemes példuál az állati termékeket is a dió- és mogyorófélékkel helyettesíteni - állítják a kutatók.