Felháborodtak a gazdák azon, hogy ők okozzák a halálos vadbaleseteket

agrarszektor.hu
Nyilvános bocsánatkérésre szólítja fel Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetőségét, mert a cég szóvivője egy televíziós műsorban a gazdákat is vádolta azért, hogy egyre több az emberáldozatokat követelő vadbaleset. Több gazdálkodó háborodott fel a riport kapcsán, mert szerintük a cég megállapításai téves ismereteken alapulnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Levélben szólítja fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetőségét Győrffy Balázs NAK-elnök, hogy kérjenek nyilvánosan bocsánatot a gazdálkodóktól - áll a kamara a közleményében. A TV2 Tények című műsorának január 11-i riportjában ugyanis a cég szóvivője emberéleteket kért számon a gazdákon, mert állítása szerint az egyre több vadbaleset egyik oka az lehet, hogy az utóbbi időszakban a szántások egyre közelebb kerültek az utakhoz. Ha a gazdák betemetik az eddigi árkokat, a vadak is könnyebben jutnak az útburkolatra - vélte a műsorban a szóvivő.

Ugyanakkor a NAK közleménye szerint a gazdálkodóknak nem érdeke az utak melletti árkok beszántása, illetve egy akár két méteres kerítést is könnyedén átugró szarvast mozgásában nem akadályozhat semmilyen árok. A riport kapcsán számos gazdálkodó fejezte ki felháborodását, mert úgy ítélte meg, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kijelentései téves ismereteken alapultak. A NAK a műsor nyomán a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének véleményét is kikérte, és az intézet úgy nyilatkozott, hogy a vadak egyedi viselkedésére a gazdáknak nincs olyan ráhatása, hogy azokért felelősségük általánosan kimondható lenne.

Az úttestek és útpályák melletti búvóhelyek, bokrosok, árokpartok és fasorok jelenléte sokkal inkább hozzájárulhat a közúti vadbalesetek keletkezéséhez - áll a NAK közleményében. A kamara szerint ugyanis a takarásban lévő vadak a gépkocsivezetők számára az úttestre lépésig nem láthatók, így megjelenésükre nem lehet felkészülni.

Szakértők szerint a vadbalesetek csökkentésének egyik biztos módja hosszabb távon az utak melletti, 5-10 méteres sík és csak fűvel borított sávok kialakítása lehet. Így az erdőből vagy például kukoricásból kilépő vadak is időben láthatóvá válnának. A vadak a szántások miatt nem jutnak könnyebben az útburkolatig, sőt - különösen a téli időszakban - az autóvezetők hamarabb észrevehetik azokat - rögzíti közleményében a NAK.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?