Származási hely: EU?

agrarszektor.hu
Nem téveszthetik meg többé a vásárlókat az Európai Unió piacán forgalmazott áruk gyártói - adta hírül a Magyar Idők. Az Európai Bizottság végrehajtási rendelete szerint az áru csomagolásán azt is fel kell tüntetni, hogy a fő összetevője honnan származik. A kötelezettség csak 2020 április elsejétől lép hatályba. A hátáridőig egyre több csomagoláson láthatunk majd egyre pontosabb megnevezéseket, nemcsak az "EU" megjelölést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A június elsejétől hatályos rendelet értelmében az elsődleges összetevő származását kötelezően fel kell tüntetniük a gyártóknak. Így ezentúl a tudatos fogyasztók megalapozottabb döntéseket hozhatnak a vásárláskor. Különösen fontos a jelölés, ha a címke egésze egyébként más származási helyet sugall, mint ahonnan a termék fő összetevője egyébként származik. Ugyanez az előírás vonatkozik arra az esetre is, amikor nem írásos formában adják meg az élelmiszer eredetének helyét, hanem ­például egy szimbólumot vagy ábrát használnak erre a célra.

A csomagoláson továbbra is szerepelhet az EU vagy EU-n kívüli megnevezés, de megtévesztésre alkalmas esetekben a fő alkotóelem származási országát, régióját, térségét is egyértelműen, tényszerűen kell jelölni rajta. Egy könnyítést is tartalmaz a szabályozás: a gyártó eltekinthet a fő összetevő származási helyének konkrét megnevezésétől, de ha ez más, mint a gyártás helye, akkor legalább azt a tényt jeleznie kell a csomagoláson, hogy a termék fő alapanyaga nem az élelmiszer eredetének helyéről származik.

Bár a rendelkezés már hatályos, a kötelezettség csak 2020 április elsejétől lép hatályba, ekkortól kezdve ezen szabályokat figyelembe véve dobhatják piacra termékeiket az élelmiszer-feldolgozók. A jelölésnek könnyen láthatónak, jól olvashatónak és adott esetben letörölhetetlennek kell lennie. A jelölés betűméretét - a csomagolás méretétől függően - szintén meghatározták, az információnak pedig ugyanabban a látómezőben kell lennie, ahol az áru származási helyét jelöli a gyártó.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?