Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az Európai Bizottság adatai szerint az unió baromfihús-importja több mint 9 százalékkal 257 ezer tonnára csökkent2018. január-áprilisban az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. Az import döntő része Thaiföldről érkezett, összesen 102 ezer tonna. Nőtt továbbá a 2017 szeptembere óta szabadkereskedelmet élvező Ukrajnából a behozatal, méghozzá 127 százalékkal. Brazíliából ellenben - a húsbotrányoknak köszönhetően - 86 ezer tonnára (-45 százalék) csökkent a baromfihús-import ebben az időszakban. A közösség baromfihúsexportja 11 százalékkal 565 ezer tonnára nőtt 2018 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Főként a Fülöp-szigetekre ugrott meg az értékesítés (+213 százalék).
A KSH adatai alapján Magyarország baromfihús-importja alig 1 százalékkal 25 ezer tonnára nőtt 2018 első négy hónapjában. Ezen belül a csirkehús behozatala 9 százalékkal csökkent, míg a pulykahúsé 18 százalékkal emelkedett. Utóbbiból a lengyelek számítanak a leghatékonyabb termelőnek egész Európában. Nem csoda, hogy a teljes baromfihús-import csaknem egynegyede innen érkezett hazánkba. Viszont Magyarország baromfihús-exportja is ötödével bővült, 66 ezer tonnára nőtt 2018. január és április között.
Hogy érzékeltessük a magyar termelés versenyképességét az unióban, elkészítettünk egy grafikont az AKI információs rendszere alapján. A képen az egész csirke (65%-os) feldolgozói értékesítési ára látható 2018. 25. hetében. Nálunk olcsóbban csak a lengyelek képesek termelni.