Ezen a téren nagyon tudunk: csirkehús

agrarszektor.hu
Míg csirkehúsból versenyképes a magyar termelés, addig a pulykahúsról ez nem mondható el. A lengyelek félelmetes tempóban jönnek fel. Keleti szomszédunk, Ukrajna is profitálni tudott az unióval kötött társulási megállapodásból, amelynek része az áruk szabadabb áramlása a felek között.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió baromfihús-importja több mint 9 százalékkal 257 ezer tonnára csökkent2018. január-áprilisban az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. Az import döntő része Thaiföldről érkezett, összesen 102 ezer tonna. Nőtt továbbá a 2017 szeptembere óta szabadkereskedelmet élvező Ukrajnából a behozatal, méghozzá 127 százalékkal. Brazíliából ellenben - a húsbotrányoknak köszönhetően - 86 ezer tonnára (-45 százalék) csökkent a baromfihús-import ebben az időszakban. A közösség baromfihúsexportja 11 százalékkal 565 ezer tonnára nőtt 2018 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Főként a Fülöp-szigetekre ugrott meg az értékesítés (+213 százalék).

A KSH adatai alapján Magyarország baromfihús-importja alig 1 százalékkal 25 ezer tonnára nőtt 2018 első négy hónapjában. Ezen belül a csirkehús behozatala 9 százalékkal csökkent, míg a pulykahúsé 18 százalékkal emelkedett. Utóbbiból a lengyelek számítanak a leghatékonyabb termelőnek egész Európában. Nem csoda, hogy a teljes baromfihús-import csaknem egynegyede innen érkezett hazánkba. Viszont Magyarország baromfihús-exportja is ötödével bővült, 66 ezer tonnára nőtt 2018. január és április között.

Hogy érzékeltessük a  magyar termelés versenyképességét az unióban, elkészítettünk egy grafikont az AKI információs rendszere alapján. A képen az egész csirke (65%-os) feldolgozói értékesítési ára látható 2018. 25. hetében. Nálunk olcsóbban csak a lengyelek képesek termelni.

Forrás: AKI PÁIR
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?