Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
1990-es évek óta nem nőtt ekkorát a kanadai csirkehús-előállítás, mint idén: közel 1,3 millió tonnát elérve 5 százalékkal emelkedhet az idei kibocsátás - áll a kanadai elemzésekben (FAS/Canada). Ugyanis az országban tartósan erős a kereslet az olcsó fehérjeforrás iránt: a marhahús fogyasztása csökken, míg a baromfié nő. Míg 1980-ban 38,8 kg marhahúst igényelt egy kanadai állampolgár és mindössze 17 kilogramm brojlert, addig 2016-ban már csak 25 kilogrammot az előbbiből és 32,5 kilogrammot a könnyebben emészthető és olcsóbban előállítható fehérjeforrásból. Jövőre már 1,33 millió tonnára nőhet a brojlerkibocsájtás, ami 3 százalékos emelkedést jelenthet az idei bővülés után, így egy főre 36 kg csirkehús jut 2019-ben.
Ez importigényt is felvet, tekintve, hogy az előrejelzések szerint addigra 36,5 kilogrammra nő az éves egy főre eső fogyasztás. Az importot lényegében a szomszédos USA-ból bonyolítják, Brazíliából csak a behozott mennyiség tizede származik. A jelentés kiemeli Magyarországot, mint nagyobb beszállítót: idén 5000 tonna fagyasztott csirkeszárnyat exportálunk az észak-amerikai államba versenyképes áron.
Az elmúlt 35 évben a csirkehús iránti kereslet a triplájára emelkedett Kanadában, amiben az ország népességének rohamos gyarapodása jelentős szerepet játszik. Míg 1980-ban mindössze 24,5 millió lakos élt az észak-amerikai államban, ma már 37 millióan, ami 50 százalékos növekedést jelent. Minden ötödik kanadai állampolgár idegen országban született. Ezzel az ország népességének összetétele és fogyasztói szokásai is megváltoztak: vallási és anyagi okokból, valamint a gyorséttermek terjedéséből is következik a csirkehús preferálása, nem az egészségtudatos réteg szélesedése a fő oka. Ha a trend így marad, hazánknak egyre több lehetősége nyílik a kanadai csirkehúspiacon.