Ezek a legprosperálóbb élelmiszeripari ágazatok!

agrarszektor.hu
Az utóbbi öt évben megduplázódott az élelmiszeripar nyeresége, ami az elvégzett beruházásoknak és támogatásoknak köszönhető - emelte ki Nagy István több interjúban is. Egy-egy ágazat beruházási hajlandóságán lemérhető, hogy mennyi jövedelem keletkezik benne, illetve milyennek érzik a gazdasági szereplők az üzleti kilátásokat. Az első helyezett dupla annyi pénzt rakott a fejlesztésekbe, mint a második.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az utóbbi öt évben megduplázódott az élelmiszeripar nyeresége, ami az elvégzett beruházásoknak és támogatásoknak köszönhető - emelte ki Nagy István több interjúban is. A fejlesztésekhez még mindig 66 százalék önerőt használtak fel a vállalkozások, de a támogatások aránya tavaly már növekedést mutatott. A legnagyobb beruházási kedv a baromfi-feldolgozóiparban volt tetten érhető, ami az ágazat jövedelemtermelő képességével és jó piaci kilátásaival magyarázható. .

Tavaly a baromfi-feldolgozók kétszer több pénzt raktak a fejlesztésekbe, mint a második helyezett üdítőitalgyártók.

A NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet összesítése alapján az élelmiszeripari beruházások értéke a 19 főnél többet foglalkoztató vállalkozások körében 9 százalékkal alacsonyabb volt 2018-ban, mint 2017-ben. A fejlesztéseket 2018-ban is nagyrészt saját erőből (66 százalék) finanszírozták a vállalkozások, de ennek aránya csökkent 2017-hez képest (76 százalék).

A támogatások aránya a beruházásokban 2, a lízingelt berendezéseké pedig 1 százalékponttal emelkedett. A banki hitel a 2017. évi 13 százalékról 2018-ra19 százalékra emelkedett. A beruházások összetétele a következőképpen alakult: a teljes összeg 65 százalékát gépekre és berendezésekre, 26 százalékát épületekre és építményekre, 5 százalékát járművekre fordították 2018-ban.

A legnagyobb értékű beruházások a 19 fő feletti foglalkoztatottal működő vállalkozások esetén a baromfihús-feldolgozás, az üdítőital-, ásványvízgyártás, a kenyér, friss pékáru gyártás szakágazatokban történtek, de élénk volt a fejlesztési kedv a zöldség-gyümölcs feldolgozásban és a tejtermékgyártásban is.

A 19 fő feletti foglalkoztatottal működő élelmiszeripari vállalkozások a 2018-as évre vonatkozóan a 2017. évinél 6 százalékkal magasabb nettó árbevétel elérését jelezték az adatgyűjtés időpontjában. A ráfordításokon belül az anyagjellegű ráfordítások becsült összege 6, míg a személyi jellegű ráfordítások 11 százalékkal magasabbak voltak, mint az azt megelőző évben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02