Kiderült: főleg élelmiszeripari cégek élnek a beruházástámogatási lehetőséggel

Kiderült: főleg élelmiszeripari cégek élnek a beruházástámogatási lehetőséggel

MTI
A külügyi és külgazdasági tárca versenyképességi programjára több mint 30 iparágból érkeztek pályázatok. Ezúttal két élelmiszeripari vállalat vehette át a támogatói okiratát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium versenyképesség-növelő támogatási programjában résztvevő vállalatok több mint 30 iparágban tevékenykednek, ezek közül kiemelkedik az élelmiszeripar, ugyanis a legtöbb beruházási szándék (122) ebből az ágazatból érkezett - mondta a külgazdasági és külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter hozzátette, a programban 806 vállalat vesz részt, amelyek 377 milliárd forintnyi beruházás megvalósítását vállalták. A fejlesztéseknek köszönhetően 143 618 munkahelyet tudnak megvédeni.

Kedden újabb három cég vehetett át támogató okiratot a minisztériumban. A Hajdúhús 2000 Kft. 574,54 millió forintos beruházása 287,27 millió forint állami támogatást kap. A Zwack Unicum Likőripari és Kereskedelmi Nyrt. 212,08 millió forint értékű beruházásához a magyar állam 106,04 millió forinttal járul hozzá. (A harmadik a Semler Cipőipari Gazdasági Szolgáltató Kft.)

Papp István, a Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezető igazgatója, elmondta, a 22 évvel ezelőtt családi vállalkozásként megalakult társaság sertések vágásával és kiváló minőségű sertéshústermékek előállításával foglalkozik. A mostani beruházás technológiai fejlesztésre és a vállalat exportpiacainak bővítésére szolgál, kiemelt céljuk, hogy be tudjanak lépni a kínai piacra. Frank Odzuck, a Zwack Unicum vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat legfőbb exportpiacai: Olaszország, Németország és a Magyarországgal szomszédos országok. Magyarországon három telephellyel rendelkeznek: Budapesten zajlik az unicum, Kecskeméten a pálinka gyártása, Dunaharasztiban pedig a csomagolóüzem található. A mostani beruházás a csomagolóüzem bővítéséhez, azon belül a második gépsor kialakításához ad segítséget. Így emelkedni tud a cég termelése és exportja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?