Elképesztően megugrottak az élelmiszeripari beruházások Magyarországon

Elképesztően megugrottak az élelmiszeripari beruházások Magyarországon

MTI
Az élelmiszeripari beruházások összértéke az előzetes adatok alapján 9 százalékkal nőtt tavaly 2021-hez viszonyítva - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) közzétett jelentésében. Az összeg 57 százalékát gépekre és berendezésekre, 37 százalékát épületekre és építményekre, 2 százalékát járművekre fordították a beruházók, az arányok nem változtak jelentősen 2021-hez képest.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Érték alapján számolva a legnagyobb mértékben, 18 százalékkal az épületekre és egyéb építményekre költött ráfordítások nőttek, míg a járműberuházások 14 százalékkal, a gépek és berendezések fejlesztési összege 6 százalékkal nőtt. Tavaly Magyarországon a legnagyobb beruházó az édességgyártás, az üdítőital- és ásványvízgyártás, valamint a baromfihús-feldolgozás volt. A három szakágazat együtt a teljes beruházási összeg 40 százalékát, összesen csaknem 139 milliárd forintot költötte ilyen célokra.

A beruházásokat 71 százalékban saját erőből finanszírozták a vállalkozások, a támogatások értékének aránya 10 százalék körül alakult. A banki hitel értékének aránya 8 százalékra esett tavaly. Az egyéb kölcsönök értéke elhanyagolható, arányuk 2021-ben is csak 2 százalék volt.

Az élelmiszeripari vállalkozások visszajelzései alapján az éves nettó árbevételük 34 százalékkal nőhetett éves összevetésben, míg a bruttó termelési érték 32 százalékkal. A vállalkozások saját tőkéje 18 százalékkal, jegyzett tőkéje 10 százalékkal emelkedett az előző évhez képest - írták a 493 élelmiszeripari vállalkozás jelentése alapján készült összefoglalóban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58