Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az élelmiszerpazarlás megállítása világszerte fontos cél - írja közleményében az Agrármarketing Centrum. Két évvel ezelőtt, a 2017-es OMÉK-on összesen 1,2 tonna élelmiszert sikerült megmenteni, amelyet az Élelmiszerbank rászorulóknak, elsősorban gyermekes családoknak juttatott el. A nemzetközi élelmiszeripari kiállításokon már bevett gyakorlat, hogy a még bontatlan csomagolású, fogyasztható, megmaradt élelmiszereket a rászorulók számára összegyűjtik, így több tonna élelmiszert mentenek meg a kidobástól. Ehhez csatlakozott az OMÉK is. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO becslései szerint az élelmiszerveszteség és -kidobás a kibocsátott üvegházhatások mintegy 8 %-ért felel a világon, mivel a lebomló élelmiszer hozzájárul a környezetre káros metángázok termeléséhez. Ha az élelmiszerpazarlás ország lenne, akkor Kína és az Egyesült Államok után a harmadik helyen állna a szén-dioxid kibocsátás tekintetében. Ráadásul világszerte a termőföldek 28 százalékán termesztenek olyan táplálékot, amelyek végül sohasem jutnak el a fogyasztókhoz. Ezzel nem csak a megtermelt étel megy veszendőbe, hanem minden erőforrás, amellyel a földet megművelik.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005-ös indulása óta több mint 62 ezer tonnányi élelmiszert osztott szét a rászorulók között, a szállítmányok értéke összességében meghaladta a 32 milliárd forintot. 2018-ban az adományok 350 karitatív szervezeten keresztül több mint 300 000 emberhez jutottak el. A tavalyi évben több mint 11 ezer tonna kidobásra ítélt élelmiszert juttatott el az Élelmiszerbank hátrányos helyzetű családokhoz, gyermekekhez, fogyatékkal élőkhöz, idősekhez, hajléktalanokhoz.
A 79. OMÉK zárónapján a szervezet önkéntesei és az Agrármarketing Centrum munkatársai összegyűjtik a megmaradó, fogyasztható, bontatlan csomagolású - elsősorban tartós - élelmiszereket, amelyeket a vásár utáni napokban az Élelmiszerbank juttat el többek között idősotthonoknak, gyermekotthonoknak, fogyatékkal élőknek vagy nagycsaládosoknak. A vásár kiállítói egyéni döntés alapján ajánlhatják fel az élelmiszert.