Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az idei fuzáriumszennyezésről már nyáron befutottak az első jelzések, Raskó György agrárvállalkozó szerint azonban az idei gabona ötöde fertőzött lehet, a tavaszi esők és a meleg ugyanis kedveztek a fertőzésnek - írja a HVG. Leginkább a teljes kiőrlésű termékekben, például a lisztben bukkanhatnak fel olyan egészségre ártalmas toxinok, amelyek gyomorpanaszokat okozhatnak, emellett a fertőzésnek a hormonrendszer működésére is hatása lehet, csökkenhet a nemzőképesség, de tartós fogyasztás után, szélsőséges esetben daganatos betegségek kialakulásában is szerepet játszhatnak.
Az uniós szabványok szerint a kenyérgabonában megengedett mennyiség 1250 mikrogramm/ kilogramm, de az idei időjárás miatt előfordulhat, hogy ez eléri a 4-5000 mikrogramm/kilogrammot is a learatott gabona ötödében - közölte Raskó. A károsanyagok hatását sem a gabona őrlése, sem a sütés nem csökkenti jelentősen. A gomba termelte mikotoxinok közül szerencsére csak nagyon ritkán fordul elő olyan, amely a hormonrendszert befolyásolja, vagy daganatos megbetegedést okoz.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a megelőzés a legfontosabb: vetésforgóval, megfelelő váltónövények telepítésével, korszerű raktározással lehet csökkenteni a gombafertőzésnek kedvező feltételeket. Ha már nincs mit tenni, akkor érdemes az erre szakosodott cégekhez elvinni a gabonát, akik szakszerűen mintákat vesznek, és bevizsgálják a betárolt gabonát. A probléma csak az, tájékoztatott Raskó György, hogy ezek a vizsgálatok nem éppen olcsók. Ő például az idén 7000 tonna gabonát aratott le a területein, ennek a teljes bevizsgálása azonban másfél millió forintba került. Szerinte persze nemcsak a gabonát értékesítőnek kell felelnie az egészséges gabonáért, de az azt feldolgozók, és a vevők érdeke is, hogy ne legyen szennyezett alapanyagot tartalmazó termék a boltokban. Ennek ellenére is akadnak "ügyeskedők", akik minél előbb szabadulnának az akár fertőzött gabonától is, ez azonban szerencsére nem olyan könnyű.