Előremutató technológia: ez lehet a megoldás a sütőipar legnagyobb problémájára

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a hűtési technológiák alkalmazási lehetőségeiről szervezett szakmai napot a "Tanuljunk Együtt!" programsorozat keretén belül 2019. november 29-én az IREKS-STAMAG Kft. komáromi, IREKS Vevő Központjában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egy napos gyakorlatorientált program keretében a résztvevők megismerkedhettek a késleltetett kelesztés, a kelesztés-megszakítás technológiák iparban jól használható módozataival, mindezt színvonalas helyszíni bemutató keretében is végigkövették a tészta készítésétől a kisütéséig. Ezen kívül termékfejlesztési javaslatok és szemléletformáló, hasznos ötletek is megosztásra kerültek, olvasható a NAK oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint kiderült, a gyártási folyamatok racionalizálhatóbbá válnak a hideg tésztavezetésnek köszönhetően, mivel a termelés nem korlátozódik a hajnali órákra. A dolgozók előző nap elkészíthetik a kisütésre váró tésztaadagokat, így a technológia megoldással szolgálhat a sütőipar egyik legnagyobb problémájára, a munkaerőhiányra. Mindez akár a termék minőségi javulását is eredményezheti, valamint kitörési pont is lehet, amennyiben a termékskála bővítés vagy a franchise rendszerű terjeszkedés a cél.

Kép forrása: Getty Images

A különböző hűtési technológiákat, mint a 3-4 órás és a 20 órás kelesztés késleltetés, a kelesztve fagyasztást, a kelesztés nélkül fagyasztott üzemi hőmérsékleten való felengedést és programozott felengedést, valamint elősütött fagyasztott technológiát a baguett, császárzsemle, croissant termékek elkészítésén keresztül mutatták be a tréninget vezető szakemberek. A program során kitértek a gyakori technológiai és sütési hibákra, a különböző tésztavezetés feltételeire és az összetevők minőségének fontosságára.

A programon való részvétel a kamarai tagok számára ingyenes volt, a korlátozott létszámkeret miatt a NAK 10 fő sütőipari szereplőnek tudta a részvételét biztosítani. A vélemények alapján egyértelműen látszott, hogy a program kifejezetten hasznos volt az olyan szereplőknek, akik a fent bemutatott technológiák bevezetését egyelőre még csak tervezik, de ugyanolyan hasznosnak találták azok is, akik már alkalmaznak hűtési technológiát és a további hozzákapcsolható praktikus gyakorlati megoldások iránt érdeklődtek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?