Itt a britek legújabb dobása: így pótolnák a hiányzó mezőgazdasági idénymunkásokat

Itt a britek legújabb dobása: így pótolnák a hiányzó mezőgazdasági idénymunkásokat

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági munkavállalók hiánya egyre nagyobb gondot okoz a termelők számára mióta az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból. Most azonban egy új agrár-technológiai vállalat egy nem mindennapi ötlettel állt elő a munkaerőhiány enyhítésére: önvezető minitraktorokat vezetnének be a mezőgazdaságba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idénymunkások hiánya több országban is problémát okoz, a koronavírus-járvány pedig csak tovább rontotta a helyzetet. A 2019-ben alakult cég célja azonban az, hogy enyhítse ezt a nyomás azáltal, hogy országszerte kiépíti az önvezető farmok flottáját - írja a FarmingUK.

Ez a nyomás valószínűleg nem változik, ezért inkább robotokat használtunk a feladatokhoz

- mondta a vállalat alapítója, Ben Green, aki akkor látta meg a munkaerő-problémát, mikor korábban gyümölcsfelszedő robotokkal dolgozott együtt. Kitért arra is, hogy a Brexit korlátozta a külföldről érkező idénymunkások számát, a munkaerőhiány pedig folyamatos volt. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a robotokat nem a munkaerő pótlására, hanem azok kiegészítésére szolgálnának. 

Például, nem fizetnél valakinek csak azért, hogy egész nap álljon a földeken és az odatévedő varjakat elijessze. Egy mobilrobot viszont alkalmas erre a feladatra és nem kerül semmibe

- fejtette ki Green. Sőt, még a percíziós permetezésben is részt tudnának venni, hiszen a robotok zöldségek között is tudnának menni, egy kamerának köszönhetően pedig azonosítani is tudnák a gyomokat, amiket egy fúvóka segítségével le is fújnának.

A vegyszerhasználatot is egy fenntarthatóbb szintre lehetne emelni. Ez pedig azért is izgalmas számunkra, mert lehetővé tennénk egy új gondolkodásmódot, hogy hogyan lehet megközelíteni ezeket a mindig áthidalhatatlannak tűnő akadályokat  

- folytatta Green. Az első prototípus április végére készülhet el, 3 év múlva pedig már piacra is dobnák, az ára körülbelül 10 ezer font, tehát több mint 4 millió forint lesz. A robotokkal egyéb dolgokat is terveznek még, többek között azt is, hogy az állatok ellésénél is segítségre legyenek. Képesek lesznek azonosítani, ha egy állat vajúdik, és üzenetet küldhetnek a gazdáknak, ha segítségre lenne szükség.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29