Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Pezsgőnek jégen a helye?
Jégen igen, fagyasztóban nem. Semmi esetre sem tegyük a pezsgőt a fagyasztóba és hűtsük le hirtelen, mert sokat veszít az élvezeti értékéből ha sokkoljuk. A pezsgők zamata 6-8 °C-on érvényesül leginkább, ami tulajdonképpen, a háztartásokban megtalálható hűtőszekrények hőmérséklete. Fogyasztás előtt, célszerű legalább egy nappal behűteni a pezsgőt és lassan lehűteni.
Pezsgőnyitás szakszerűen
Döntsük a pezsgős üveget 45 fokban és kezdjük el lazítani a dugót! Ne hagyjuk, hogy elrepüljön, hiszen a bontáskor csak szisszenő hangot hallunk! Vegyük le a dugót takaró fóliát! Nem kell aggódnunk, hiszen még stabilan a palackban tartja a drótkosár. Eltávolítjuk a drótkosarat. Miközben levesszük, tegyük a hüvelykujjunkat a dugó tetejére és tartsuk stabilan a palackot! Ne rázzuk fel a palackot! Döntsük a pezsgős üveget 45 fokban és kezdjük el lazítani a dugót! Ne hagyjuk, hogy elrepüljön, hiszen a bontáskor csak szisszenő hangot hallunk!
Igyunk pezsgőt, na de miből?
Abban mindenki egyetért, hogy a régen pezsgőzéshez használt, brandyshez hasonló, széles, öblös, rövid szárú poharak tökéletesen alkalmatlanok az érdemi pezsgőkóstolásra. A legenda szerint ezeket Marie Antoinett keblei ihlették és leginkább pezsgőpiramis építéséhez használható. Az elegáns pezsgős flőtében nagyon szépek a buborékok, de mivel felül szélesedik a pezsgő illata nem koncentrálódik plusz az elmosása is kihívás. Pezsgőzéshez egy tulipán formájú pezsgőspohár a legalkalmasabb, mert az a pereménél összegyűjti az illatokat. Szakmai kóstolókon nem eretnekség a fehérboros pohár használata, de a családi körben, barátokkal elfogyasztott pezsgő mégiscsak pezsgőspohárban mutat a legjobban.
Hogyan töltsük ki a pezsgőt?
Tartsd a poharat 45 fokban és töltsd a pezsgőt lassan a pohár falára! Várd meg, amíg a pezsgő kicsit visszahabzik és töltsd a poharat 2/3-részig!
Hogyan illik pezsgővel koccintani?
Az etikett szerint illik egymás szemébe nézni koccintás közben. Ha nagyobb asztaltársaságban vagyunk, nem szükséges mindenkinek mindenkivel koccintani, elég, ha megemeljük egymás felé a poharainkat, a szemkontaktus azonban ebben az esetben is elengedhetetlen. A poharakat óvatosan üssük össze, inkább a pohár közepe tájékán és ne a szélén. Kevésbé ismeretes illemszabály, hogy koccintáskor a hölgyek pohara mindig magasabban koccan mint az uraké.
Hogyan kóstoljunk pezsgőt?
Egy szép, üde pezsgő kóstolásakor külön értékelendő a perlage, azaz gyöngyözés. Minél apróbbak és sűrűbbek a pohár aljáról felfelé induló gyöngysorok, annál elegánsabb, értékesebb az italunk. A gyöngyözésnek amúgy a szájban is van szerepe, ugyanis az sem mindegy, hogy kóstoláskor agresszív módon felhabzik-e az ital, avagy visszafogott bizsergést érzünk a szánkban. Minél apróbbak és sűrűbbek a pohár aljáról felfelé induló gyöngysorok, annál elegánsabb, kifinomultabb az italunk. Míg a bor esetében javallott, addig pezsgőt a pohárban kifejezetten tilos megpörgetni a pohárban kóstoláskor, hiszen elszállnak belőle a finom aromák és buborékok.