Portfolio agrárkonferenciák 25% kedvezménnyel!
Meghirdettük az Agrárium, AgroFood és AgroFuture 2025 konferenciáinkat, ahova csak decemberben még 25% kedvezménnyel regisztrálhat!
Ne maradjon le!
Esküvő, keresztelő, vagy születésnap? A magyarok minden ünnepi alkalommal szívesen koccintanak egy pohár pezsgővel. S bár az év egészében folyamatos a kereslet a hazai pezsgőpiacon, az év végi ünnepek közeledtével minden évben alaposan megugrik a kereslet. Mindegy, hogy utcabálban, koncerten, vagy épp otthon ér bennünket az éjfél, az új év első perceiben pezsgővel teli pohár kerül mindenki kezébe. Magyarországon ugyanakkor nem csak a pezsgőfogyasztásnak, hanem a pezsgő készítésének is hagyománya van. A 19. század elején nyílt meg az első hazai pezsgőgyár a mai Szlovákia területén, Pozsonyban. Pesten 1852-ben indult a pezsgőgyártás Hölle Márton józsefvárosi gyárában, majd Törley József 1882-ben gyáralapításával a pezsgőgyártási központ átkerült Budafokra - írja a NAK.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgő készül hazánkban. Ennek a mennyiségnek a jelentős része a magyar piacon kel el, körülbelül harmada kerül az exportpiacokra. A legtöbb magyar pezsgő Kanadába, Észtországba, Romániába, Svédországba és Lettországba kerül. A Magyarországra irányuló import inkább a választékbővítést szolgálja. Elsősorban magasabb hozzáadott értéket képviselő, olasz és német pezsgők érkeznek a hazai áruházak és italkereskedések polcaira. Az év végén, különösen december utolsó két hetében a fogyasztás sok esetben a magasabb hozzáadott értékű termékek irányába tolódik el. Egyre többen keresik a könnyedebb, gyümölcsösebb ízeket, ezért egyre nő a rozé pezsgők iránti kereslet. Emellett sokan keresik az alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes pezsgőket is, amelyekből egyre szélesebb kínálattal találkozhatnak a magyar vásárlók is.