Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Jelenlegi információink alapján nem jelent veszélyt a koronavírus az állatokra - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos az InfoRádióban. Nincs ismert, bebizonyított emberről-állatra, állatról-emberre való terjedés, éppen ezért a Nemzetközi Járványügyi Hivatal sem javasol külön állategészségügyi intézkedéseket. Természetesen az óvatosság nem árt, ezért fontos, hogy azért a kedvetelésből tartott állatainkat is megfelelő módon védjük, és lehetőség szerint beteg emberrel ne találkozzanak az állatok - tette hozzá Bognár Lajos.
A főállatorvos arról is beszélt, hogy a jelenlegi tudásuk alapján a koronavírus-járványnak nincs közvetlen élelmiszerbiztonsági kockázata, élelmiszerrel a jelenlegi információk alapján nem terjed a vírus. Ugyanakkor mivel nagyon sok új információ jelenik meg, ezért folyamatosan figyelik az erre vonatkozó tudományos cikkeket és információkat. A magyar élelmiszer-előállításban, élelmiszerbiztonságban, ahogy az Európai Unióban is - függetlenül a koronavírus-járványtól - léteznek az élelmiszerbiztonsági közegészségügyi szabályok. Ezek szerint csak egészséges munkavállaló állíthat elő élelmiszert, amit megfelelő orvosi igazolásokkal kell alátámasztania. Ennek ellenőrzése a vállalkozások és a hatóság részéről is folyamatos. Ez biztosítja azt, hogy az élelmiszerbiztonság a járvány ellenére is magas színvonalon tudjon működni - hangsúlyozta Bognár Lajos.
- nyomatékosította az országos főállatorvos.
A dolgozóknak az élelmiszer-előállítás során is be kell tartaniuk az alapvető élelmiszerhigiénés szabályokat. Sok esetben szájmaszkot is használnak, és mindig védőruhában, védőkesztyűben dolgoznak, hiszen alapvető élelmiszerbiztonsági kérdés a munkavállalók egészségi állapota mellett a munkakörülmények megfelelő higiénés rendben tartása is - ismertette Bognár Lajos.
- közölte az országos főállatorvos. Eddig sikerült ezt megoldani, és úgy gondolják, hogy a jövőben is biztosítani tudják. Ilyen helyzetekben természetesen felértékelődnek a helyi előállítású, beszerzésű élelmiszerek, hiszen közegészségügyi szempontból is csökken a kockázat, ha rövidebb az ellátási lánc.
Bár az elmúlt hetekben jól láthatóan megnőtt az élelmiszerforgalom, ennek ellenére a kiszolgálás egyelőre folyamatos, és mindent megteszünk azért, hogy ez így is maradjon, így folyamatosan egyeztetünk az élelmiszeriparral - mondta Bognár Lajos. Emellett az Agrárminisztérium is felállított egy operatív csoportot annak érdekében, hogy a felmerülő problémákat azonnal kezelhessük, és fenn tudjuk tartani a folyamatos élelmiszer-előállítást - emelte ki a főállatorvos. Magyarország jelentős élelmiszer-előállító ország, jelentős tartalékok is rendelkezésre állnak. Tehát szerinte az élelmiszer ellátást hosszú távon biztosítani tudjuk a feldolgozóiparral és a kiskereskedelemmel közösen.