Spanyol szőlőfajtákból készülhet a burgundi a klímaváltozás miatt

Spanyol szőlőfajtákból készülhet a burgundi a klímaváltozás miatt

agrarszektor.hu
Egyre melegebb van Burgundiában, a világ egyik legjobb szőlőtermő vidékén. Az elmúlt három év különösen tikkasztó volt a francia történelmi régió számára, derült ki egy több évszázadot felölelő adatelemzésből - írja a blog.syngenta.hu.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A Decanter borászati szaklap cikke szerint egy tudóscsoport aprólékos munkával elemezte a szüret kezdetét 1354 és 2018 között. A vizsgált 664 év távlatában arra a következtetésre jutottak, hogy a gazdag szőlőtermesztési múlttal rendelkező vidéken is jelentősen érezhető a klímaváltozás. Tanulmányuk szerint az itt honos fajták 85 százaléka veszélyben van az emelkedő átlaghőmérséklet miatt.

Milyen szőlőből készül a burgundi?
A burgundi bor hagyományos kékszőlője a pinot noire, ez az az ültetvények 36%-án található. A nagy burgundi fehérborok chardonnay-ből készülnek, és az ültetvények 46%-án telepítették. A borok jellege drámaian változik, ahogy északról délfelé haladunk: északon savasabb, délen testesebb ugyanazon fajta bora. Burgundia jelentős hordókészítő központ is a Vogézek tölgyerdeinek közelségének köszönhetően. (Forrás: boraszportal.hu.)

A trend nemcsak Burgundia borászai számára jelzésértékű, a világ számos pontján szembesülnek azzal a szőlőtermesztők, hogy a jelenlegi fajtákkal alacsonyabb termést szüretelhetnek az éghajlatváltozás miatt. Megoldás hiányában a szőlőtermesztésre alkalmas terület akár a felére csökkenhet a következő évtizedekben. Egy közelmúltban készült másik tanulmány is arra figyelmeztet, hogy

a szőlőültetvények számára alkalmas földterületek 85%-án már nem lehet jó borokat előállítani 4 celsius fokos átlaghőmérséklet-növekedés esetén.

Benjamin Cook, a Columbia University szakértője szerint most még itt a lehetőség a cselekvésre. Egyrészt komolyan kell venni a klímaváltozás problémakörét, másrészt a termelők új, alkalmazkodó szőlőfajták telepítésével javíthatják gazdálkodásuk sikerességét. Burgundia számára például két Spanyolországból származó, vörösbort adó fajta lehet a megoldás, a mourvedre és a grenache. A kutatócsoport szerint a növények sokszínűsége kulcsfontosságú az éghajlatváltozás negatív hatásainak csökkentésében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?