Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Diane Holdorf szerint már most látszanak fennakadások az élelmiszerellátási láncokban, amelyeket elsősorban az olyan határlezárások okoznak, amelyek nem veszik figyelembe a mezőgazdasági- és élelmiszerszállítmányok biztonságos továbbítását lehetővé tévő protokollokat, olvasható a HVG.hu oldalán. A WBCSD illetékes igazgatója elmondta, hogy már felkérték a kormányokat arra, hogy figyeljenek oda ezekre a szállítmányokra, hiszen ezek most, az ültetési időszak kezdetével egyre fontosabbá válnak. Az első napokat jellemző sokk, s a felvásárlási láz után most az látszik, hogy miközben megvannak a készletek, gondok vannak a polcok újratöltésével. De vannak problémák az ellátási láncokkal is, amelyek közül több megszakadt. A legsúlyosabb helyzet a légiforgalomban észlelhető.
Diane Holdorf elmondta, hogy hosszabb távon a mezőgazdasági idénymunkások eltűnése miatt lehetnek komoly gondok: korábban nagyon sokan éltek abból, hogy földről-földre vándorolva végeztek idénymunkákat, de most őket is sújtják a szabad mozgást akadályozó korlátozások. A legkomolyabb nehézségek azokban az országokban - például Fekete-Afrikában, illetve Indiában és Pakisztánban - alakulhatnak ki, amelyek jelentős mértékben függenek az élelmiszerimporttól. Ha tovább tartanak vagy megszigorodnak az exportkorlátozások, akkor súlyos helyzet alakulhat ki.
A WBCSD élelmezésügyekben illetékes igazgatójának véleménye szerint a mostani válság megmutatta, hogy melyek az eddig működő globális ellátási láncok gyenge pontjai. Diane Holdorf biztos benne, hogy a járvány után komoly változások lesznek, le fognak rövidülni az ellátási láncok, jelentősen meg fog nőni a helyi beszállítók szerepe, és új elvek alapján fogják optimalizálni a folyamatokat. Ez nem csak az élelmiszeriparra lesz igaz, hanem nagyon sok más szektorra is.
A mostani helyzet sorsdöntő lesz abban a tekintetben is, hogy merre halad tovább a kapitalizmus. Valószínűleg erősödni fog az a felfogás, amely szerint a cégek fő feladata nem a profitmaximalizálás, hanem az összes társadalmi szereplő érdekeinek a figyelembe vétele, azaz teret nyer majd a stakeholder kapitalizmus ideológiája. Folytatódik a zöld átalakulás is, míg természetesen nem mindenki választja ezt az utat, de lesznek nagyszerű előremutató megoldások.
Az élelmiszerellátás és a pazarlás visszafogása kapcsán Diane Holdorf beszélt arról, hogy termelés, a tárolás, a felhasználás és a fogyasztás során rengeteg olyan lépés megtehető, amellyel pénzügyi megtakarítást és hatékonyságbeli eredményeket lehet elérni. A termelés és az aratás utáni időszakban elsősorban a tárolás területén lehet javítani a helyzetet, míg a szállításban azzal lehet előre lépni, ha az egész folyamatban szavatolják a hűtőkapacitások meglétét. Az élelmiszeripar ugyan már elég hatékony, de itt is rengeteg lehetőség van még újabb megtakarításokra.
A fogyasztói oldalon vannak az igazán komoly kihívások, az ételkiszállításban, az éttermekben, illetve a családoknál. Ami jól működhet az éttermekben, az az adagméret-menedzsment, hogy csak annyi étel jusson az asztalokra, amennyi tényleg elfogy. S már az étlap megszerkesztése során gondolni kell arra, hogy miképpen lehet hasznosítani a maradékot. Ami pedig az egyéni fogyasztókat illeti, ott a legjobb eredményt azzal lehet elérni, ha növeljük az emberek tudatosságát.