Új trendek hódítanak: ezeket az élelmiszereket keresik most a legtöbben

Új trendek hódítanak: ezeket az élelmiszereket keresik most a legtöbben

agrarszektor.hu
A koronavírus alaposan megváltoztatta a fogyasztói preferenciákat és szokásokat. De vajon hogyan kovácsolhatnak ezekből előnyt az előállítók?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A megváltozott körülményekre való tekintettel megjelent a FrieslandCampina Ingredients tanulmányának különkiadása annak érdekében, hogy segítséget nyújtson az élelmiszeripar szereplőinek az új irányokhoz való alkalmazkodáshoz - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A korábban meghatározott három megatrend (mindent az érzékszerveknek, tudatos kényeztetés és a személyre szabott kényelem) továbbra is meghatározó, azonban újabb al-trendek jelentek meg.

Kényeztetés jutalommal

Az egészséges életmódra való törekvés a koronavírus-járvány előtt is jelentősen befolyásolta a fogyasztók élelmiszer-vásárlási döntéseit, azonban hatása csak fokozódott napjainkban. 2019-ben az ázsiai csendes-óceáni térségben zajlott online beszélgetések negyede érintette a tudatos fogyasztást és az egészség megőrzését segítő táplálkozást. Ugyanakkor a kedvenc étterem látogatásának hiányában, a barátokkal, családtagokkal elfogyasztott finomságok és az utazások különlegességeinek hiányában az apró kényeztetések fontossága jelentősebb, mint valaha. Az egészség megőrzése mellett kapott kényeztetés némi optimizmust jelenthet. Ilyen lehet a frissítő eper zöld tea, amely tetején probiotikum tartalmú hab van, vagy az olíva olaj cseppek a kenyereken.

Természet íze

A fogyasztók továbbra is olyan élelmiszereket keresnek, amelyek minden érzékszervükre hatást gyakorolnak (íz, megjelenés, illat, szájérzet, hang), vagyis a multiszenzoriális kényeztetés fontos. Mindemellett a kozmetikumok területéről ismert természetes összetevők fokozatosan megjelennek a fogyasztók tányérján. Ilyen a rózsa fagylalt hozzáadott probiotikummal, vagy egy extrém megjelenésű faszén-latte.

Pazarlásmentes finomságok

A személyre szabott ételek legnépszerűbb képviselői a torták, a fagylaltok, a kávé és a különböző italok, amelyekben megmutatkozhat a fogyasztók egyénisége. A járványhelyzetben mindez a maradékok kreatív felhasználásával vegyül. Ennek következtében jelenik meg a megbarnult banán a kenyérben, vagy akár a megmaradt gyümölcsök ízletes öntetként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?