Jól elintézte a népszerű nyári gyümölcsöt a fagy: ennek sokan nem fognak örülni

Jól elintézte a népszerű nyári gyümölcsöt a fagy: ennek sokan nem fognak örülni

agrarszektor.hu
Idén a tavaszi fagyok miatt az átlagnál kevesebb, várhatóan mintegy 45-50 ezer tonna meggy terem - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAK ismertette, hogy Magyarországon mintegy 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves termés évjárati hatásoktól függően 60-90 ezer tonna között mozog. Az idei mennyiség, ha az időjárás a betakarítási szezonig nem szól közbe, nagyjából a tavalyi, szintén alacsony termésmennyiséggel egyezhet meg. Közölték: a magyarok átlagosan évente 15 ezer tonna meggyet fogyasztanak, ennek 30 százaléka a friss meggy.

Magyarország az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll. A Magyarországon megtermelt meggy minősége nagyon jó, ezért keresett külpiaci termék. Jellemzően a hazai meggy jelentős része, körülbelül 60-80 százaléka exportra kerül, ennek egy átlagos évben harmada a friss meggy, több mint fele a meggybefőtt, nyolcada-tizede pedig fagyasztott meggy. Az uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be, az ellátás több mint 40 százalékát adja. A magyar meggy legnagyobb külföldi felvevőpiaca Németország.

A meggyültetvények száma és területe az észak-alföldi régióban a legnagyobb, 5520 hektárt tesz ki, ennek döntő része, 4683 hektár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, ugyanakkor itt a legkisebb, 3 hektár körüli az ültetvények átlagos mérete. A Dél-Alföld és Közép-Magyarország, elsősorban Bács-Kiskun és Pest megye meggyültetvényeinek köszönhetően egyaránt 14 százalék körül részesedik a meggyterületből, az észak-magyarországi régió 14,5 százalékkal. A betakarítás elsőként a Duna-Tisza közti területeken kezdődik, legutoljára pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A NAK által korábban végzett felmérés szerint legnagyobb területen Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő és Kántorjánosi fajtákat termesztenek - ismertetik a közleményben.

A hazai meggytermelők kiszámítható termelését segíti az a jogszabály, miszerint az évi 100 tonnánál nagyobb mennyiségű meggyet feldolgozó cégeknek előzetesen, május 15-ig szerződést kell kötniük az általuk feldolgozandó mennyiség minimum 60 százalékára. A kontraktusban az árat, illetve az azt meghatározó képletet egyértelműen rögzíteni kell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06