Makro adatok a gazda szemével: A legkisebb fogyasztói kosárban is ott a tojás

Makro adatok a gazda szemével: A legkisebb fogyasztói kosárban is ott a tojás

Takarék Agrár24
Az egyik, hanem a legolcsóbb állati fehérjeforrásunk a tojás. Azonban évről évre azt olvashatjuk, hogy Magyarországon folyamatosan csökken a fogyasztása. Vajon van-e köze ennek a növekvő bérekhez? A COVID19 hatással lehet-e erre a trendre? Jelen bejegyzésünkben ennek járunk utána.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Meghatározó tény, hogy a tojást nem csak a háztartások fogyasztják mindennapi étkezéseikhez. Felhasználja például a tésztagyártás, de a HoReCa szektor is jelentős felvásárlója, hiszen a tojással nap, mint nap találkozhatunk a menzákon, étteremben, bisztrókban is. Ebből kifolyólag joggal gondolhatnák, hogy a fogyasztásában nem eshet visszaesés: annak ellenére, hogy az emberek kevesebbet vásárolnak belőle, a csökkenést az étteremben elfogyasztott ételek kompenzálni tudják. Ha nő a fizetés, bővül a minőségi, egészséges élelmiszerek és ételek köre, illetve ilyenkor sűrűbben étkezük lakáson kívül, amely mind erősíthetik a tojásfogyasztást. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni azt, hogy a javuló életszínvonalnak köszönhetően az állati eredetű fehérjebevitel forrása is átalakul: a tojások felől elmozdul a húsok irányába.

Forrás: KSH 2019 alapján Takarékbank Agrárcentrum szerk.

1980 és 2018 között láthatjuk az éves egy főre vetített tojásfogyasztás értéket, illetve a reálkeresetek változását. Ami szembeötlő, hogy a reáljövedelmek növekedése - a 2000-es évek elején egy intenzív növekedési fázisba lépett -, nincs hatással a tojásfogasztásra. Azaz az első növekedési szakasz végén a tojásfogyasztás csökkenő irányvonalba fordult át. A grafikon adatai szerint azt is gondolhatjuk, hogy a jövedelmek első növekedési szakaszának csúcspontján a háztartások rendelkeztek már olyan mértékű bevétellel, hogy a tojás mellett, vagy esetleg annak kárára a drágább fehérjeforrásokat is bevonhatták a mindennapi étkezésükbe. Maradjunk fajon belül, nézzük meg, hogyan alakult emellett a baromfihús fogyasztása:

Forrás: KSH 2019 alapján Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A fenti grafikonból kiolvasható, hogy nem csak politikai, hanem fehérjefogyasztási rendszerváltás is zajlott a '90-es évek Magyarországán. Egyértelműen kirajzolódik ugyanis, hogy gyakorlatilag a baromfihús fogyasztás felfutásával egyidejűleg csökkent a tojásfogyasztás itthon. Adatokkal alátámasztva tehát kijelenthetjük, hogy a jövedelem növekedés hatására a tojás - annak ellenére, hogy rendkívül egészséges és komplex állati fehérjeforrás - alul marad a húsfehérje alapú élelmiszerekkel szemben.

A márciusban hazánkba is betörő COVID19 ismét alakíthat a tojásfogyasztási szokásokon, ami hatással lehet a számokra is. A vírusnak köszönhetően leálló gyárak, az elbocsátások, illetve a fizetések csökkentése ideiglenes trendfordulót jelenthet. Az emberek a költségek optimalizálásával ismét a tojások irányába nyithatnak, ami ezt a fajta csökkenést rövid-, vagy közép távon megállthatja. A jövőt még senki sem látja, de az megállapítható, hogy a tojás fogyasztásának számaira a gazdasági változások nagy hatással vannak. 

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. november 24. 14:02