Most már biztos: szeptemberben újra drágul a liszt, de ez még nem minden

Most már biztos: szeptemberben újra drágul a liszt, de ez még nem minden

agrarszektor.hu
Versengenek a malmok a tavalyinál drágább és kevesebb étkezési búzáért, szeptemberben pedig várhatóan 3-5%-kal emelik átadási áraikat - mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ebben a hónapban lisztáremelés lesz, ez biztosra vehető, válaszolta a Világgazdaság kérdésére Lakatos Zoltán. Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy Magyarországon a tavalyinál mintegy félmillió tonnával kevesebb, 4,7-4,8 millió tonna búza termett, ráadásul a szokásosnál gyengébb minőségben. Az idei termésen belül az étkezési minőség aránya csupán mintegy 30%-os (az arány ennek jellemzően a kétszerese szokott lenni), a maradék eurobúza, de inkább takarmányminőségű. A hazai malmoknak ebből 1,2 millió tonnára van szükségük őrlésre, és további 1,2-1,3 millió tonna megy általában takarmánycélra és vetőmagnak. A Magyarországon felhasznált mintegy 2,5 millió tonna fölötti rész az exportárualap.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A fuzáriumot a sok eső ellenére elkerülték a termelők, de a többi paraméterben, sikértartalomban és a sütőipar számára fontos egyéb tulajdonságaiban is gyengébb az idei termés. Az említett 30%-kal számolva az idei termésből csupán 1,4 millió tonnányi alkalmas őrlésre, de mivel a jó búzából is megy exportra, fehérjepótlásként pedig a takarmányozáshoz is felvásárolnak belőle, a jó minőségű búza iránti kereslet a szokásosnál is élénkebb volt az idén, ez pedig megemelte az árakat.

A malomipar kereslete a tonnánkénti 48-50 ezer forintos induló árat 55-56 ezer forintra tornázta fel. Lakatos Zoltán szerint ennél az árszintnél a búzát exportra felvásárló kereskedők már kiszállnak a versenyből, és inkább az euro- és a takarmányminőségű búzát preferálják.

Mivel a lisztet nem erre az alapanyagár-szintre árazták be, ebben a hónapban árat fognak emelni a malmok, ki-ki amennyit tud

- mondta Lakatos Zoltán.

A Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy számol, hogy a malmok átadási árának emelése 3-5-os lehet, és végighalad az egész termékláncon, tehát a sütőipari termékek ára is magasabb lesz.

Ebben a piaci helyzetben a malmok igyekeznek az éves szükségletük legalább 70%-át felvásárolni decemberig.
A búzapiacot az is befolyásolja majd, hogy a jelek szerint napraforgóból jó termés lesz, kukoricából pedig a rekordhozamok sem elképzelhetetlenek. Szükség lesz tehát a tárolókapacitásra, ami feltehetően sok termelőt döntési helyzet elé állít majd. Lakatos Zoltán szerint elképzelhető, hogy inkább a búzát tárolják ki a termelők, hogy legyen hely a kukoricának, ez viszont fékezheti a kenyérgabona drágulását. Árcsökkenés azonban nem várható, mert kevés jó minőségű búza van Magyarországon.

A hazai malmok évente mintegy 200 ezer tonna lisztet szállítanak a külpiacokra - elsősorban Romániába -, az import pedig körülbelül 50 ezer tonna. A kivitel a legnehezebb koronavírusos időkben is folyamatos volt - mondta Lakatos Zoltán -, a Hajdú Gabona egy sor óvintézkedés bevezetésével tudta fenntartani évi 50 ezer tonnás kivitelét, így el lehetett kerülni a malom leállítását. Az export most is folyik, bár aratás után a romániai konkurensek általában megpróbálnak olcsóbban adott liszttel piacot szerezni. Ez az idén is megfigyelhető, de Lakatos Zoltán nem számít árcsökkenésre, részben, mert a termékeik nagy részét javítólisztnek viszik, illetve mert Romániában az aszály miatt a szokásos 8-9 millió tonna helyett 5,5 millió tonna körüli a búzatermés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?