Egyre több magyar vásárol ilyen élelmiszereket: iszonyúan népszerűek ezek a termékek

Egyre több magyar vásárol ilyen élelmiszereket: iszonyúan népszerűek ezek a termékek

agrarszektor.hu
"Konyhakész" céget vásárolt egy évvel ezelőtt a debreceni székhelyű Tranzit Csoport. A csirkék, libák és kacsák tenyésztésével, feldolgozásával foglalkozó Tranzit cégcsoport közel egy éve vásárolta meg a kényelmi élelmiszereket - tovább-feldolgozott, panírozott és fagyasztott termékeket - gyártó Marnevall Zrt. részvényeinek a 100 százalékát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szabó Ákos, a Tranzit Csoport vezérigazgatója elmondta, hogy az a tranzakció szorosan illeszkedett a Tranzit Csoport hosszú távú stratégiájába, amely szerint növelni akarják a tovább-feldolgozott termékeik választékát. Ez irányba az első lépést 2014-ben tették meg a kacsasütő üzem létesítésével. A szakember elmondta, hogy évi másfél millió kacsa sütésére tervezték a beruházást, viszont a termék sikerességén felbuzdulva 2017-ben megduplázták a kacsasütő kapacitását.

Ezzel párhuzamosan a nyugat-európai fogyasztói igények mellett elkezdték vizsgálni a kelet-európai fogyasztói szokásokat is. Közben bejött a csirke-nevelés, - feldolgozás, és hamar kiderült, hogy akkor tud sikeres lenni egy tovább-feldolgozó üzem, ha megfelelő alapanyag-háttér társul hozzá. Miután ez utóbbi a Tranzit Csoportnál csirkéből, kacsából és libából is rendelkezésre állt, Szabó Ákos elmondta, hogy eljátszottak annak a gondolatával, hogy bővíteniük kellene a tovább-feldolgozott termékeik körét. Felmerült egy új saját üzem lehetősége, de ekkor még nem tudták, hogy pontosan milyen termékkörökben és mit szeretnénk gyártani.

A szakember szerint 2019-ben lényegesen tisztult a kép, ekkor hozták létre a közös vállalatot a francia tulajdonos-társakkal, akiknek komoly tapasztalatuk van a magas feldolgozottságú termékek tekintetében. Az ő tudásukra is támaszkodva olyan termékkörben gondolkodtak, ami elsődlegesen itt, Kelet-Európában tud sikeres lenni. Végül a panírozott termékek körére esett a választásuk. Ekkoriban kereste meg őket a Marnevall Zrt. alapító-tulajdonosa azzal, hogy mi lenne, ha saját tovább-feldolgozó helyett az ő itthon és külföldön is jól prosperáló vállalkozását vásárolná meg a Tranzit Csoport. Felgyorsultak az események, és 2020 februárjában le is zárult a tranzakció. A felvásárlásról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az azóta eltelt közel egy évben a Marnevall menedzsmentje és a teljes kollektívája bebizonyította számunkra, hogy értik a dolgukat, hiszen még egy ilyen világjárványos piaci környezetben is növekedési pályán tudott maradni a cég

- adott hangot elégedettségének Szabó Ákos.

Liszenkó Gergely, a Marnevall Zrt. vezetője elmondta, hogy a Marnevall gyorsfagyasztott kényelmi élelmiszereket gyártó cég, ami azt jelenti, hogy magas feldolgozottsági szinten állítanak elő készre sütött ételeket. A kényelmi élelmiszer kategória rendkívül tág fogalom, a levesporoktól a salátaöntetekig rengetegféle termék tartozik ide, a Marnevall azonban elsősorban a panírozott mirelit-, hús-, zöldség- és sajtkészítmények piacán mozog. Ebben a kategóriában Magyarországon piacvezetők, Közép-Kelet-Európában pedig az élmezőnyben helyezkednek el, de egész Európa-szerte jegyzik őket, ismertette Liszenkó Gergely.

A két telephelyen (Debrecenben és Törökszentmiklóson) korszerű gyártóüzemmel rendelkező cég mintegy 200 főt foglalkoztat és tavaly 8,7 milliárd forint árbevételt ért el. A cégvezető elmondta, hogy a Marnevall törökszentmiklósi üzemében 1987 óta gyártanak panírozott húskészítményeket, és van olyan márkájuk (a Ripp-Ropp), ami több, mint 30 éve jelen van a hazai piacon. 2005-ben vette meg Markovits László a törökszentmiklósi üzemet, aki új alapokra helyezte a termelést, a kereskedelmet, növelve a működés hatékonyságát. Olyan technológiát telepített az üzembe, amely módot adott arra, hogy a termékeket emberi kéz érintése nélkül, magas automatizáltság mellett állítsa elő a cég. Az eredményes működés lehetővé tette, hogy 2013-ban elkezdődjön a debreceni üzem kialakítása, ahol a magasabb hozzáadott értékű és minőségű termékeket gyártják. A technológiai fejlesztések és innovációk a tulajdonosváltást követően is megmaradtak, sőt a nemzetközi tudásbázis, a tőkeerős tulajdonosi háttér és elkötelezettség mindkét területen új távlatokat nyitott számukra, jelentette ki Liszenkó Gergely.

A cégvezető hangsúlyozta, hogy az általuk gyártott termékkör évről-évre bővül, éppen azért, mert kényelmesek. A vendéglátásban tapasztalható szakemberhiány és a rohanó életvitel okán az előkészített húskészítmények egyre kedveltebbek, hiszen pár perc alatt elkészíthetőek. A trendek abba az irányba mutatnak, hogy a fogyasztók a magasabb feldolgozottságú és minőségű termékeket keresik, és jelenleg ez határozza meg a cég innovációs tevékenységét, termékfejlesztéseit, beruházásait is.

Piacvezetőként felelősségünk és kötelességünk is edukálni a fogyasztóinkat, megmutatva számukra azt, hogy a kategóriában széles választék áll rendelkezésre, illetve ezen termékek élvezeti értéke hasonlóan magas, mint az otthoni környezetben elkészített házias ételeké

- mondta Liszenkó Gergely.

(A cikkben szereplő képek a Tranzit Csoport tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?