2024. november 21. csütörtök Olivér
Ez lehet a világ legundorítóbb sajtja, mégis rengetegen rajonganak érte

Ez lehet a világ legundorítóbb sajtja, mégis rengetegen rajonganak érte

agrarszektor.hu
Az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetét sok mindenről ismerik világszerte, azt viszont csak kevesen tudják, hogy a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült egy helyi specialitás 2009-ben. Ez az úgynevezett casu marzu, amit a világ legveszélyesebb sajtjaként tartanak számon.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A casu marzu egy különleges juhsajt, amelyet Szardínia lakóin kívül valószínűleg csak a legelszántabb sajtrajongók tudnak értékelni. Ez nem meglepő, ugyanis ennél a sajtnál már az elkészítés folyamata is undorítóan hangzik. A casu marzut ugyanis az előállítás során kiteszik egy meleg, nedves helyre, hogy legyek rakják le a tojásaikat bele. A peték kikelnek és gyakorlatik beeszik magukat a sajtba, így mire fogyasztásra kész lesz az élelmiszer, több ezer kifejlett lárva lesz található benne - írta meg a Sokszínű Vidék a CNN értesülései alapján.

A sajtnak a tetejét kell felnyitni, ehhez a lárvák egyáltalán nem nyúlnak. Ez alatt található egy krémes réteg, amit kikanalaznak belőle. Nem szép látvány, ugyanis az állatok ezen a ponton mozgolódni kezdenek a sajtban. Egyes helyiek átforgatják a sajtot egy speciális szerkezettel, ami kiszűri a lárvákat belőle. Viszont vannak, akik szerint ez felesleges, és egy az egyben fogyasztják a sajtritkaságot.

Ha valakinek sikerül legyőzni az undort és megkóstolja a sajtot, órákig tartó utóízt érezhet majd a szájában. Egyesek afrodiziákumként tekintenek a casu marzura, mások szerint veszélyes az emberi szervezetre, mert a lárvák túlélhetik a harapásokat és úgynevezett légynyüvességet okozhatnak, ami perforációt eredményezhet a belekben. Mindazonáltal egyetlen ilyen esetet sem regisztráltak eddig a sajttal összefüggésben.

A sajtot kereskedelmi forgalomba nem lehet hozni, de Szardíniában évszázadok óta fogyasztják a lárvákkal együtt. Jogi értelemben a casu marzu a szürke zónában van, mert bár az olasz kormány 1962-ben betiltotta minden parazitával fertőzött étel fogyasztását az országban, és azt, aki eladja a sajtot, akár 50 ezer euróra is bírságolhatja, a szardínaiaik viszont csak nevetnek, amikor a tilalomról kérdezik őket. Tíz másik olasz régióban is találhatóak hasonlóan különleges, lárvafertőzött sajtok, de a casu marzunak van a legnagyobb hagyománya, ami a kultúra részét is képezi a szigeten.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?