Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az EU ugyan engedélyezte, hogy élelmiszerként hozzák forgalomba a jövőben a lisztbogár lárváját, de a döntést Magyarország ellenezte. Nagy István azt mondta, az agrártárca még vizsgálja, biztonságos-e a rovarfehérje - írja a Blikkre hivatkozva a 24.hu. Az agrárminiszter az elutasítást azzal magyarázta, hogy a közvélemény-kutatások szerint a magyar emberek egész egyszerűen nem akarnak rovarokat enni. Kiemelte, hazánk rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal rendelkezik, nem szorulnak rá az emberek a kukacevésre.
Amíg az alternatív fehérjék kérdéskörében nem kapnak minden szempontból megnyugtató válaszokat, addig a magyar fogyasztók érdekében, ellenezni fogják a rovarfogyasztást. Nagy István jelezte, megjelenhetnek termékek magyar üzletekben, mert az engedély az EU egészére szól, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szigorúan ellenőrzi a szárított lisztkukac esetleges hazai megjelenését, illetve a tájékoztatást az összetevőkről és az allergiás reakció kockázatáról. Azokat a termékeket, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak, kivonják a forgalomból, az engedély nélküli forgalmazás pedig hamisításnak minősülhet. Az agrárminiszter azt mondta, már kóstolt rovarból készült ételt, de úgy érzi, nem veszít semmit, ha ezt kihagyja az életéből.
A hollandok, a svájciak, a britek, a belgák, a dánok már évek óta árulják ezeket a élelmiszereket. A lárvák felhasználása fehérjeforrásként kisebb költséggel, hulladékkal és üvegházhatással járhat.