Folytatódik a rovarfehérje őrület: már a kenyerekhez is használják a lisztkukacot

Folytatódik a rovarfehérje őrület: már a kenyerekhez is használják a lisztkukacot

agrarszektor.hu
Fehérjedús és egyszerűen termeszthető, mégis környezetbarát, mi az? Ezek bizony nem mások, mint az ehető rovarok, amikhez egyelőre keveseknek van gusztusa Európában, pedig sok előnnyel járhat a fogyasztásuk. Németországban közben már a pékek is felfedezték a rovarokból készült lisztet.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Élelmiszerként is forgalomba lehet hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját az Európai Unió területén. Ez az első eset, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt. Bár a világ egyes részein nagyon elterjedt a fogyasztásuk, Európában egyelőre még nem forrotta ki magát, hiszen nincs olyan mértékű fehérjehiány a kontinensen, ami indokolná a rovarfehérjék étkezési célú felhasználását.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

EZ IS ÉRDEKELHET

Úgy tartják, hogy környezetbarátabb a marhatenyésztésnél, hiszen kevesebb élelemre, területre és vízre van hozzá szükség. A lisztkukacok tömegének pedig mintegy 70%-a fehérje, sőt, még omega-3 zsírsavban is gazdagok, akárcsak a hal. Utóbbiban mindössze 2%-nyi zsírsav van, míg a lisztkukacok esetében ez hétszer annyi. Ezen kívül a rovarokat nagy mennyiségben, de etikus módon lehet tenyészteni - állítja egy német szakember.  A folyamat pedig egyszerű: 4-5 héten át dobozokban fejlődnek, lefagyasztják, majd megsütik őket sütőben - írja a Deutsche Welle riportjára hivatkozva a hvg.

Sok embernek azonban nem veszi be a gyomra a rovarfehérjéket, de a német pékek valami egészen újjal álltak elő: mit szólnál egy kis rovarkenyérhez? Az egyik pék bizony kukaclisztet használ a kenyereihez. Állítólag nem olcsók, de imádják a vevők. 

Úgy gondoltuk, hogy a fiatalabb generáció lesz az, amelyik ki akar majd próbálni valami újat, de végül az 50 pluszos korosztály kapott rá. Még egészben is megkóstolják a lisztkukacokat

- mondta a pék. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?