Ömlik az import paradicsom az EU-ba: több tagállam is panaszt nyújtott be

Ömlik az import paradicsom az EU-ba: több tagállam is panaszt nyújtott be

agrarszektor.hu
Marokkó az utóbbi időben a paradicsomtermelésre, azon belül is a cseresznyeparadicsomra és a fürtös cseresznyeparadicsomra kezdett összpontosítani, mivel ezekre nagy kereslet mutatkozik az uniós piacon. Elsősorban az EU-ba és az Egyesült Királyságba exportál paradicsomot, ami Marokkó paradicsomexportjának több mint 60%-át teszi ki. A 2020/21-es szezonban a marokkói paradicsomexport az előző szezonokhoz képest drámaian megnőtt, különösen igaz ez az EU-ba irányuló exportra. Az EU számos paradicsomtermelő országa, például Olaszország, Franciaország és Spanyolország hivatalos panaszt nyújtott be a paradicsomimportnak a kívánt mennyiséget meghaladó növekedése miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Marokkó a harmadik legnagyobb paradicsomtermelő az afrikai kontinensen. A termelés mennyisége a 2014-es 1,2 millió tonnáról 2019-re 1,3 millió tonnára nőtt. A belföldi piacra február és szeptember között termesztik, ezt követi az augusztustól márciusig tartó fő exportszezon - írja a NAK. Az ország a hagyományos paradicsom helyett inkább magasabb értékű snack-paradicsomok termelésére helyezte át a hangsúlyt, mint a cseresznye- és a fürtös cseresznyeparadicsom, mivel ezek iránt nagy a kereslet az uniós piacon, és a korai szezonban magasabb az árrésük. Iliass Feddol, a Tridge országigazgatója szerint a marokkói cseresznye- és bébi szilvaparadicsom egyre nagyobb hírnévre tesz szert az uniós és a belföldi piac vásárlói körében. Várhatóan 2022-ben a fő paradicsomfajták a cseresznyeparadicsom esetében a red sweet és a chery belle, a babaszilva paradicsom esetében pedig a celia és a caramello lesznek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Marokkó a paradicsom teljes globális exportpiacának mindössze 4,9%-át birtokolja 434,4 millió USD értékű kivitelével, de ezzel Marokkó még mindig az ötödik legnagyobb paradicsomexportőrnek számít világszerte. A Marokkóból exportált paradicsom mennyisége 2015 óta 44,7%-kal nőtt. Jelenleg Marokkó a világ egyik leggyorsabban növekvő paradicsomexportőre, és egyben Afrika legnagyobb paradicsomexportőre. Az EU részesedése a marokkói paradicsomexport több mint 60%-át teszi ki az euromediterrán partnerségnek köszönhetően, amely a két térség közötti gazdasági integrációt segíti elő a kereskedelmi akadályok felszámolása céljából. Marokkó az év bizonyos hónapjaiban - október és április között - bizonyos mennyiségű paradicsomot exportálhat az EU-ba csökkentett importáron.

A COVID-19 miatt azonban Marokkó teljes paradicsomexportja 2020-ban 46%-kal csökkent az előző évhez képest. 2020 előtt az ország az EU-ba és még az Egyesült Királyságba irányuló paradicsomexport növekvő tendenciát mutatott. A jelenlegi szezonban a marokkói paradicsomexport drasztikusan megnőtt az előző szezonokhoz képest, különösen az EU-ba irányuló export. A teljes behozatal már meghaladta az euro-mediterrán partnerségi megállapodás alapján elvárt 285 ezer tonnás mennyiséget. Marokkó 2020-ban összesen 518 ezer tonna paradicsomot szállított az EU-ba, míg csak 2021 márciusáig 373 ezer tonna paradicsomot exportált.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?