Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A tökfélék nem csak jól felhasználhatók, de praktikusan tárolhatók is. Éppen ezért érdemes a felesleges adagokat legyalulni, lereszelni, majd eltenni a fagyóba, hiszen jól viselik a mélyhűtést. Télére például érdemes elspájzolni belőlük, mivel így sok értékes vitaminhoz, tápanyaghoz juthatunk a szürkébb, hűvösebb napokban is. Ráadásul árak tekintetében sem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni - írja a HelloVidék.
Milyem fajtákat érdemes fogyasztani és miért?
Főzőtök
A főzőtök színe halványsárga, enyhén zöldes, igen kedvező hatásai miatt pedig gyógynövényként is fogyasztható: ismert gyulladásgátló hatása, megakadályozza a ráksejtek növekedését, csökkenti a vércukorszintet. A gyalult tökből készített legismertebb étel a tökfőzelék, de süthetünk vele süteményeket, lepényeket, pogácsákat, pitéket is. A tök rengeteg szerves sót tartalmaz, vegetáriánusok számára példáuk kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Szakemberek szerint a főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. Javasolják többek közt azt is, hogy a cukorbetegségben szenvedőknek érdemes nyersen fogyasztani a tököt, mivel a só és a nátrium a vérbe felszívódik, és ezzel egyidőben csökken a vér cukortartalma. A főzőtöknek további előnye, hogy a fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma nagyon alacsony.
Sütőtök
A vitaminok és ásványi anyagok tekintetében lenyűgöző mennyiségű A -vitamint tartalmaz, de kiváló C -vitamin és kálium forrás. Az N -vitamin az A -vitaminhoz hasonlóan segíti az immunrendszert, és különleges szerepet játszik a sebek gyógyulásában és a sejtek károsodásának megelőzésében. A kálium segíti az egész testet, a vesék, az izmok és a szív megfelelő működését. A sütőtök némi cinket is tartalmaz, ami segíti az anyagcserét és hozzájárul a helyes immunfunkciók működéséhet, illetve segíti a test növekedését és fejlődését is, ezért különösen fontos a terhes nők és a gyermekek számára.
Cukkini
Bár a cukkinit gyakran zöldségként kezelik, botanikailag gyümölcsnek minősítik. Más gyümölcsökhöz hasonlóan tápanyagai széles skálája sok szempontból előnyös lehet az egészségére. A cukkini vitaminokat, ásványi anyagokat és más hasznos növényi vegyületeket, például polifenolokat tartalmaz. Elősegíti az egészséges emésztést, a víz és a cukkiniben lévő oldható és oldhatatlan rost csökkentheti a székrekedés kockázatát. Az oldható rost egyébként táplálékforrásként is szolgál a bélbarát baktériumok számára. A cukkini magas víz- és rosttartalmú, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú. Ezek a tulajdonságok csökkenthetik az étvágyat és elősegíthetik a fogyást. Elősegíti az egészséges vércukorszintet. A cukkini alacsony szénhidráttartalmú és jó rostforrás. A gyümölcsökből és zöldségekből származó magas rosttartalmú étrend segíthet a 2 -es típusú cukorbetegek vércukorszintjének szabályozásában. Javíthatja a szív egészségét. Mindezeken kívül jó forrása az oldható rostnak, a C -vitaminnak és a káliumnak, amelyek mindegyike csökkentheti a szívbetegségek kockázati tényezőit. Sőt, még szemünk egészségéhez is hozzájárulnak. Lutein és zeaxantin antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek csökkenthetik az életkorral összefüggő szembetegségek kockázatát.