Filléres őszi szuperzöldségek: ezeket edd, ha egészséges akarsz maradni

Filléres őszi szuperzöldségek: ezeket edd, ha egészséges akarsz maradni

agrarszektor.hu
A tökfélék családjának rendkívül színes és változatos a világa. Mégis, a legtöbben vagy egyáltalán nem fogyasztják, nem szeretik vagy kimerül az elkészítési mód a főzelékben. Pedig a tökfélék rengeteg módon felhasználhatók, a főzelék mellett leves, sőt még sütemény is készíthető belőlük. Ami pedig a legfontosabb, hogy fillérekért hozzájuthatunk ezekhez a zöldségekhez, ráadásul számos ásványi anyaghoz és vitaminhoz juttathatjuk a szervezetünket a fogyasztásukkal.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tökfélék nem csak jól felhasználhatók, de praktikusan tárolhatók is. Éppen ezért érdemes a felesleges adagokat legyalulni, lereszelni, majd eltenni a fagyóba, hiszen jól viselik a mélyhűtést. Télére például érdemes elspájzolni belőlük, mivel így sok értékes vitaminhoz, tápanyaghoz juthatunk a szürkébb, hűvösebb napokban is. Ráadásul árak tekintetében sem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni - írja a HelloVidék

EZ IS ÉRDEKELHET

Milyem fajtákat érdemes fogyasztani és miért?

Főzőtök

A főzőtök színe halványsárga, enyhén zöldes, igen kedvező hatásai miatt pedig gyógynövényként is fogyasztható: ismert gyulladásgátló hatása, megakadályozza a ráksejtek növekedését, csökkenti a vércukorszintet. A gyalult tökből készített legismertebb étel a tökfőzelék, de süthetünk vele süteményeket, lepényeket, pogácsákat, pitéket is. A tök rengeteg szerves sót tartalmaz, vegetáriánusok számára példáuk kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Szakemberek szerint a főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. Javasolják többek közt azt is, hogy a cukorbetegségben szenvedőknek érdemes nyersen fogyasztani a tököt, mivel a só és a nátrium a vérbe felszívódik, és ezzel egyidőben csökken a vér cukortartalma. A főzőtöknek további előnye, hogy a fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma nagyon alacsony.

Sütőtök

A vitaminok és ásványi anyagok tekintetében lenyűgöző mennyiségű A -vitamint tartalmaz, de kiváló C -vitamin és kálium forrás. Az N -vitamin az A -vitaminhoz hasonlóan segíti az immunrendszert, és különleges szerepet játszik a sebek gyógyulásában és a sejtek károsodásának megelőzésében. A kálium segíti az egész testet, a vesék, az izmok és a szív megfelelő működését. A sütőtök némi cinket is tartalmaz, ami segíti az anyagcserét és hozzájárul a helyes immunfunkciók működéséhet, illetve segíti a test növekedését és fejlődését is, ezért különösen fontos a terhes nők és a gyermekek számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Cukkini

Bár a cukkinit gyakran zöldségként kezelik, botanikailag gyümölcsnek minősítik. Más gyümölcsökhöz hasonlóan tápanyagai széles skálája sok szempontból előnyös lehet az egészségére. A cukkini vitaminokat, ásványi anyagokat és más hasznos növényi vegyületeket, például polifenolokat tartalmaz. Elősegíti az egészséges emésztést, a víz és a cukkiniben lévő oldható és oldhatatlan rost csökkentheti a székrekedés kockázatát. Az oldható rost egyébként táplálékforrásként is szolgál a bélbarát baktériumok számára. A cukkini magas víz- és rosttartalmú, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú. Ezek a tulajdonságok csökkenthetik az étvágyat és elősegíthetik a fogyást. Elősegíti az egészséges vércukorszintet. A cukkini alacsony szénhidráttartalmú és jó rostforrás. A gyümölcsökből és zöldségekből származó magas rosttartalmú étrend segíthet a 2 -es típusú cukorbetegek vércukorszintjének szabályozásában. Javíthatja a szív egészségét. Mindezeken kívül jó forrása az oldható rostnak, a C -vitaminnak és a káliumnak, amelyek mindegyike csökkentheti a szívbetegségek kockázati tényezőit. Sőt, még szemünk egészségéhez is hozzájárulnak. Lutein és zeaxantin antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek csökkenthetik az életkorral összefüggő szembetegségek kockázatát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?