Eper vagy szamóca? Végre lehull a lepel az ősi magyar tévhitről

Eper vagy szamóca? Végre lehull a lepel az ősi magyar tévhitről

agrarszektor.hu
A szamóca az év első igazi hazai gyümölcse, amely a fogyasztók körében óriási népszerűségnek örvend édes íze és élettani szempontból is kiváló beltartalmi értékei miatt. Ráadásul sokféleképpen elkészíthető és kiválóan beilleszthető a különböző étkezésekbe, étrendekbe. Az Európai Friss Csapat egy szamócaültetvényen járt Kozák Lucával, a program sportoló nagykövetével - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jó terméskilátásokat ígér az idei hazai szabadföldi szamócaszezon, mert szerencsére a tavaszi fagy nem tett kárt a szabadföldi szamócában, bár a hűvösebb időjárás okozott némi késést az érésben. Erről Győrffy Balázs, az Agrárkamara elnöke beszélt, aki azt is kiemelte, hogy Magyarországon mintegy 840 hektáron termesztenek szamócát, a fajtaválasztásnál az íz, a zamat a fő szempont, nem pedig a hosszú eltarthatóság, ezért kifejezetten a jó ízű, a hazai termőhelyhez jól alkalmazkodó fajták, mint a Clery, a Joly, az Aprica, a Frederica váltak be a termelők és a fogyasztók körében is.

EZ IS ÉRDEKELHET

De most akkor szamóca, vagy eper?

Az Európai Friss Csapatot és Kozák Lucát, a program sportoló nagykövetét Barta Edit gyümölcskertész látta vendégül családi kertészetükben és számos érdekességet, hasznos információt osztott meg velük a szamócával kapcsolatban. A szakember elmondta, hogy

az eper egy fán termő gyümölcs, melyet szederfaként is szoktak emlegetni. A szamóca vagy földieper hazánkban eredetileg erdei aljnövény volt. A ma termesztett fajtákat viszont már nemesítéssel hozták létre.

A termelő hozzátette, hogy Magyarországon kedvezőek az adottságok a szamóca számára, mert nemcsak a tápanyagdús talaj és a sok napsütés, hanem a téli időjárás is kedvez a gyümölcs jelentős hidegigényének. Figyelmeztetett, hogy a szamócát óvatosan kell leszedni: úgy, hogy a „csuma” rajta maradjon, mert különben hamar kifolyik a leve.

A legfontosabb pedig, hogy teljesen érett állapotban szedjük le a gyümölcsöt, és minél hamarabb fogyasszuk el vagy használjuk fel, mert így lehet leginkább érezni a szamóca valódi ízét

- tette hozzá Barta Edit.

Kozák Lucának, az Európai Friss Csapat sportoló nagykövetének egyik nagy kedvence a szamóca, ami nemcsak fantasztikusan jó ízű, zamatos, frissítő gyümölcs, hanem pozitív hatással van a teljesítményére és a regenerálódására is. A szamócában ugyanis, bár nem gondolná az ember, több C-vitamin található, mint a citrusfélékben. Emellett kiemelkedő a kalcium- és a magnéziumtartalma, illetve található benne egy nitrátvegyület is, amely előnyösen hat a véráramlásra, az izmok oxigénellátására. Kalóriatartalma alacsony, víztartalma magas, így ideális a sportolók számára is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?