Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Jó terméskilátásokat ígér az idei hazai szabadföldi szamócaszezon, mert szerencsére a tavaszi fagy nem tett kárt a szabadföldi szamócában, bár a hűvösebb időjárás okozott némi késést az érésben. Erről Győrffy Balázs, az Agrárkamara elnöke beszélt, aki azt is kiemelte, hogy Magyarországon mintegy 840 hektáron termesztenek szamócát, a fajtaválasztásnál az íz, a zamat a fő szempont, nem pedig a hosszú eltarthatóság, ezért kifejezetten a jó ízű, a hazai termőhelyhez jól alkalmazkodó fajták, mint a Clery, a Joly, az Aprica, a Frederica váltak be a termelők és a fogyasztók körében is.
De most akkor szamóca, vagy eper?
Az Európai Friss Csapatot és Kozák Lucát, a program sportoló nagykövetét Barta Edit gyümölcskertész látta vendégül családi kertészetükben és számos érdekességet, hasznos információt osztott meg velük a szamócával kapcsolatban. A szakember elmondta, hogy
az eper egy fán termő gyümölcs, melyet szederfaként is szoktak emlegetni. A szamóca vagy földieper hazánkban eredetileg erdei aljnövény volt. A ma termesztett fajtákat viszont már nemesítéssel hozták létre.
A termelő hozzátette, hogy Magyarországon kedvezőek az adottságok a szamóca számára, mert nemcsak a tápanyagdús talaj és a sok napsütés, hanem a téli időjárás is kedvez a gyümölcs jelentős hidegigényének. Figyelmeztetett, hogy a szamócát óvatosan kell leszedni: úgy, hogy a „csuma” rajta maradjon, mert különben hamar kifolyik a leve.
A legfontosabb pedig, hogy teljesen érett állapotban szedjük le a gyümölcsöt, és minél hamarabb fogyasszuk el vagy használjuk fel, mert így lehet leginkább érezni a szamóca valódi ízét
- tette hozzá Barta Edit.
Kozák Lucának, az Európai Friss Csapat sportoló nagykövetének egyik nagy kedvence a szamóca, ami nemcsak fantasztikusan jó ízű, zamatos, frissítő gyümölcs, hanem pozitív hatással van a teljesítményére és a regenerálódására is. A szamócában ugyanis, bár nem gondolná az ember, több C-vitamin található, mint a citrusfélékben. Emellett kiemelkedő a kalcium- és a magnéziumtartalma, illetve található benne egy nitrátvegyület is, amely előnyösen hat a véráramlásra, az izmok oxigénellátására. Kalóriatartalma alacsony, víztartalma magas, így ideális a sportolók számára is.