Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Érésben a legelső gyümölcs, ami hazánkban is megterem, így érthető módon minden évben nagy várakozás előzi meg, mikor indul az szamócaszüret. A fűtött fóliás szamócával már április elején elkezdődött a hazai gyümölcs szezonja. De ahogy Kocsis Márton, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs szakmai referense a HelloVidéknek elmondta, már a fűtetlen fóliasátras termesztésben is beindult a szamóca érése, majd április végén, május elején - az időjárás függvényében - a szabadföldi ültetvényeken is indulhat a szüret.
A legfontosabb, hogy az idei szezon korán kezdődött a márciusi 25-30°C-os hőmérsékletek miatt, volt olyan időpont, amikor 3 héttel jártunk a szokásos menetrend előtt:
Az utóbbi hidegebb időszak csökkentette ugyan ezt az előnyt, de még így előrébb vagyunk a szokásosnál. A nagy melegek másik következménye, hogy egymásra csúsztak a hidegfóliás fajták. Ezek közül mindig a Clery az első, ezt követi a Joly, majd az Asia jön. Egyelőre Asia még kevés van, de a Jolyt már bőven szedik a Cleryvel együtt. A szabadföldi állományok is előrébb járnak, elvétve már vannak piros szemek is, de nekik még 10-14 nap biztosan kelleni fog ahhoz, hogy nagyobb mennyiségben kerüljenek piacra.
- közölte a HelloVidéknek a FruitVeB szakembere.
Az ország nyugati szélén, május elejére tervezik az indulást
Szalay István és Szalayné Rácz Adél, akik Vas megyében gazdálkodnak, és már több mint 7 éve foglalkoznak többek között szamócatermesztéssel is. A szalmázástól az indázásig minden munkafolyamatot kézi munkával végeznek. Az idei évben 2,5 hektáron várnak termést. Az idei évtől már nemcsak Szombathelyen (a Söptei úton) hirdetnek "Szedd magad" akciót, hanem a Sárvárhoz közeli Jákfán is telepítettek egy nagyobb ültetvényt. Mesélik, hogy tavaly nyáron sokat dolgoztak, ugyanis a szombathelyi ültetvényt újra telepítették a szomszédos területre, illetve a jákfai terület is növekedett. Bíznak benne, hogy idén is bőséges lesz a termés.
Az Alpokalján jellemzően az országban utolsóként, még Győr-Mosonhoz képest is 3-4 nappal később kezdik el az szamócaszüretet. Az eper érésében az a 2-3 fokos különbség (főként éjszaka) is nagyon számít. Úgy tervezik, hogy a szabadföldi epret május 10. környékén fogják tömegesen szüretelni, a "Szedd magad" akciókat pedig rá néhány napra nyitják meg.
Az idei szamócaszezon különösen izgalmasnak mutatkozik. Az elmúlt évek során azt tapasztalták, hogy kétféle forgatókönyv létezik. Az egyik, amilyen volt a tavalyi év is, amikor még májusban is télikabátban szedték a szamócát, és igazán csak június elején kezdett el beérni a termés. Idén épp a másik forgatókönyv látszik megvalósulni: a nyárias márciusi hetek után hamar megindult a növény. A szokatlanul hűvös áprilisban aztán azon kellett izgulni, hogy elviszi-e a fagy a bogyósodó termés javát. Az elkövetkezendő hetekben felmelegedésre számíthatnak, és abban bíznak, hogy szépen megindul a szamóca érése is. Egységesen sok virág van rajta, egyelőre komolyabb betegségeket sem látnak. Összességében nem számítanak rekordtermésre, egy átlagos szezonban bíznak.
Az árak kapcsán elárulták a szombathelyi termelők, hogy így, a szezon megkezdése előtt még nagyon nehéz meghatározni, de abban bíznak, hogy egy inflációt követő árral számolhatnak. A tavalyi évben "Szedd magad" akció esetén 1350 forintot kértek el az szamóca kilójáért, a szedett ára pedig 2300 forint körül mozgott.
Az előző években egyértelműen nőtt a szamóca termőterülete
Ahogy Kocsis Márton, a FruitVeB szakmai referense a HelloVidéknek elmondta, becslések szerint körülbelül 1000-1500 termelő lehet ma Magyarországon, ők szoktak a nagybanin is értékesíteni. És persze rengeteg a nagyon kis területen gazdálkodó, a piacon időnként kis mennyiségekkel megjelenő termelő, de őket például a földalapú támogatások igénybejelentéseit rögzítő TERA rendszer nem is méri. Az előző években egyértelműen nőtt a termőterület, míg 2020-ban 550 hektár, addigra ma már 656 hektár a TERA által rögzített hivatalos terület, de a kis-termelőkkel együtt körülbelül 880-920 hektárra becsülhető a teljes szamócatermő felület Magyarországon (a nagyon kis, szétszórt területek miatt nehéz pontosan ösz-szesíteni). Hazánkban egyébként a legnagyobb termőterületek Baranya, Bács-Kiskun és Pest vármegyében vannak.
A nagy melegek miatt a fóliasátrakban szokatlanul sok lett a porzáshibás áru
A szamócát egyre elterjedtebben termesztik blokkfóliában, és általában ez sokszor hosszú (akár 50 m körüli) alagutakat jelent. Ahogy a FruitVeB elmondta, a szaktanácsadók nem javasolnak 30 méternél hosszabb létesítményeket, mert középtájon igen erős lehet a melegedés.
Pontosan ez történt az idén: az alagutak közepén, a meleg miatt lett sok „porzós”, deformált gyümölcs, ami onnan is látszik, hogy az ajtók közelében az ilyen gyümölcsök aránya sokkal alacsonyabb volt. A nagy meleg a bibe termékenyülési idejét is lerövidíti, márciusban ezzel is voltak problémák. Az idei szezon érdekessége, hogy porzáshiba általában nem a melegek, hanem a hidegek, késői fagyok miatt szokott kialakulni nálunk, de most ennek a fordítottja történt. A mostani esők komoly károkat, rothadást nem okoztak, mert ehhez meleg is kellett volna. Ráadásul nem egy-folytában esett az eső, hanem általában felszáradtak az állományok két eső között – magyarul nem álltak a vízben a növények huzamosabb ideig.
- közölte a Kocsis Márton, aki azt is elárulta, hogy ennek a mostani hidegebb időszaknak a szamóca piacára igen kedvezőtlen hatása volt, főleg azért, mert visszavetette a keresletet, ami az árakon is meglátszott – ráadásul az importnyomás, különösen a görög árué még mindig magas.
Szedd magad eper 2024 - országos helyszínek vármegyénként a HelloVidék cikkében olvashatók.