Jön a szigorítás: 2022-től már csak így lehet élelmiszert szállítani Nagy-Britanniába

Jön a szigorítás: 2022-től már csak így lehet élelmiszert szállítani Nagy-Britanniába

agrarszektor.hu
Több területen is módosulnak a határidők a Nagy-Britanniába szánt exportszállítmányok esetében. Az új határidők szinte minden esetben az uniós szállítmányozóknak kedveznek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Brexit folytatólagos következményeképp több területen is módosulnak a határidők a Nagy-Britanniába szánt exportszállítmányok esetében. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte, mire kell felkészülnie a szállítmányozóknak 2022-ben.

A teljeskörű vámáru-nyilatkozatokat és ellenőrzéseket a korábban bejelentetteknek megfelelően 2022. január 1-jén vezetik be, a biztonsági és védelmi nyilatkozatokra azonban csak 2022. július 1-jétől lesz szükség. Az egészségügyi és növény-egészségügyi (SPS) árukra vonatkozó előjelentési kötelezettségeket (2021. október 1-je helyett) 2022. január 1-jén vezetik be.

2022. július 01-től a bizonyítvány kiállítási és a fizikai ellenőrzést a következő termékkörök esetében vezetik be:

  • minden fennmaradó szabályozott állati melléktermék,
  • minden szabályozott növény és növényi termék,
  • minden hús és hústermék,
  • minden fennmaradó, nem állati eredetű, nagy kockázatot jelentő élelmiszer.

2022. szeptember 1-jétől valamennyi tejtermék esetében bevezetik a tanúsítást és a fizikai ellenőrzést.2022. november 1-jétől bevezetik a bizonyítvány kiállítási és a fizikai ellenőrzést a többi szabályozott állati eredetű termékre, beleértve az összetett termékeket és a haltermékeket is. A kiemelt fontosságú növények és növényi termékek ellenőrzése 2022. július 01-től a rendeltetési helyről a kijelölt határállomásokra (Border Control Point - BCP) és ellenőrzési pontokra kerül át.

2022. júliusától a következő intézkedéseket vezetik be várhatóan:

  • Állati termékek (POAO, ABP és csírakészítmények): 2022 júliusától az áruknak egy megfelelő határállomáson (BCP) keresztül kell belépniük GB-ba. A BCP-ken történő igazolási, okmány- és fizikai ellenőrzések bevezetése árucikkenként 2022 július-novembere között kerül sor.
  • A halászati termékekre és az élő kéthéjú kagylókra vonatkozó kiegészítő rendelkezések: Az állati termékekre vonatkozó rendelkezésekkel összhangban lévő változások. A BCP-ken történő tanúsítási, okmány- és fizikai ellenőrzések bevezetésére 2022 novemberétől kerül sor.
  • Növények és növényi termékek: A tanúsítás (növény-egészségügyi bizonyítvány), az okmányok és a fizikai ellenőrzések BCP-ken történő bevezetésére vonatkozó időpontok frissítése.

Az élőállatok fizikai ellenőrzésére a kijelölt határállomásokon kerül sor, ahol a beléptetési ponton állategészségügyi határállomás (BCP) működik. Amennyiben nincs kijelölt BCP, az ellenőrzések a rendeltetési helyen maradnak más belépési kikötők esetében, amíg elegendő BCP nem működik. Az ellenőrzések a Sevington belföldi BCP-n és a kijelölt repülőtéri BCP-ken 2022. július 01-től kezdődnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?