JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Csorbai Attila kiemelte, hogy alapvetően nem a fogyasztói ár rögzítése lesz az oka annak, hogy adott esetben csökkenhet a termelés, ezáltal pedig bizonyos fokú hiány alakulhat ki a termékelőállítási láncban, hanem voltaképp az, hogy a baromfitartók eddig nem tudták olyan mértékben emelni az átadói árakon, mint ahogyan a költségeik felmerültek - írta meg az Infostart. A szakember felidézte, hogy 2021-es évhez képest a takarmány ára mostanra a másfélszeresére, a gáz ára az ötszörösére, a villamosenergia ára pedig mintegy háromszorosára nőtt, amelyek együttesen olyan költségtöbbletet eredményeznek a baromfitartóknál, amit azok szeretnének a felvásárlási árban látni, hiszen senki sem akar veszteségesen termelni.
- magyarázta Csorbai Attila.
A Baromfi Termék Tanács elnök-vezérigazgatójának elmondása szerint ideig-óráig előfordulhat az, hogy valaki nem termel profitot, ám ennek ellenére fenntartja a tevékenységét, hiszen minden termékpályán vannak jobb és rosszabb időszakok. De az, hogy egy-egy ágazat tartósan veszteséget termeljen, az nem képzelhető el, mert ebben az esetben nyilván a termékpálya leghátulja, tehát a termelő fogja azt mondani, hogy "köszöni szépen, ebben a tevékenységben nem akar részt venni". Innentől kezdve azonban ez a hatás végigfut a termékpálya egészén: ha a termelő nem helyez le megfelelő mennyiségű csirkét, akkor 6 hét múlva nem jelenik meg a vágócsirke a vágó-feldolgozó üzemeknél, ennek következtében pedig a boltokba sem fognak tudni szállítani.
- foglalta össze Csorbai Attila.