Most érkezett a hír: kegyetlenül beüthet a csirkehúshiány a magyar boltokban

Most érkezett a hír: kegyetlenül beüthet a csirkehúshiány a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Komoly változásokra van szükség a baromfiágazatban. Ahogy Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-vezérigazgatója fogalmazott, emelni kell az átadói árakat, különben egyre több termelőnek egyszerűen nem fogja megérni a baromfik tenyésztése. A szakember emlékeztetett, hogy az elmúlt év során az ágazatban jelentősen megnőttek a költségek, február 1-től pedig hét alapvető élelmiszer, köztük a csirkemell és a far-hát árát is a tavaly októberi szinten fagyasztja be a kormány.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csorbai Attila kiemelte, hogy alapvetően nem a fogyasztói ár rögzítése lesz az oka annak, hogy adott esetben csökkenhet a termelés, ezáltal pedig bizonyos fokú hiány alakulhat ki a termékelőállítási láncban, hanem voltaképp az, hogy a baromfitartók eddig nem tudták olyan mértékben emelni az átadói árakon, mint ahogyan a költségeik felmerültek - írta meg az Infostart. A szakember felidézte, hogy 2021-es évhez képest a takarmány ára mostanra a másfélszeresére, a gáz ára az ötszörösére, a villamosenergia ára pedig mintegy háromszorosára nőtt, amelyek együttesen olyan költségtöbbletet eredményeznek a baromfitartóknál, amit azok szeretnének a felvásárlási árban látni, hiszen senki sem akar veszteségesen termelni.

Annak az okai, hogy a baromfitartók eddig miért nem tudták megemelni az átadói árakat, alapvetően a kereskedelemben keresendők, hiszen az árakat lényegében kereslet-kínálat viszony a határozza meg: abban az esetben, ha van elegendő termékmennyiség, az átadói árak nem emelhetők, függetlenül a költségektől, mert akkor a kereskedő máshonnan fogja beszerezni a termékeket, tehát nem ad érte magasabb árat

- magyarázta Csorbai Attila.

A Baromfi Termék Tanács elnök-vezérigazgatójának elmondása szerint ideig-óráig előfordulhat az, hogy valaki nem termel profitot, ám ennek ellenére fenntartja a tevékenységét, hiszen minden termékpályán vannak jobb és rosszabb időszakok. De az, hogy egy-egy ágazat tartósan veszteséget termeljen, az nem képzelhető el, mert ebben az esetben nyilván a termékpálya leghátulja, tehát a termelő fogja azt mondani, hogy "köszöni szépen, ebben a tevékenységben nem akar részt venni". Innentől kezdve azonban ez a hatás végigfut a termékpálya egészén: ha a termelő nem helyez le megfelelő mennyiségű csirkét, akkor 6 hét múlva nem jelenik meg a vágócsirke a vágó-feldolgozó üzemeknél, ennek következtében pedig a boltokba sem fognak tudni szállítani.

Tulajdonképpen ez egy lavinát indíthatna meg, ha a fogyasztói áraktól függetlenül nem tudnák az átadói árakat a kereskedelemben megemelni

- foglalta össze Csorbai Attila.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?