Szereted a magyar szamócát? Ezeket mindenképp tudnod kell

Szereted a magyar szamócát? Ezeket mindenképp tudnod kell

agrarszektor.hu
Április végére a fűtött létesítményekkel rendelkező szamócatermelők lassan végeznek a betakarítással, míg a hidegfóliás termesztők az elmúlt hét vége felé kezdték meg a szedést. Ez azt jelenti, hogy épp csak megindult a szedés, ez a termék még nem jelent meg a piacon, de május elején már érzékelhető lesz, hogy egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg magyar áru a boltokban. FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) az idei év várható kilátásait illetően Tóth-Babits Dorinát, a téma szakértőjét kérdezte.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022. április 25-ére a fűtött létesítményekben termelő szamócások lassan végeznek a betakarítással, a múlt hét vége felé a hidegfóliás termesztők is elkezdték a szedést. Ez azt jelenti, hogy épp csak megindult a szedés, ez a termék még nem jelent meg a piacon, de május elején már érzékelhető lesz, hogy egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg magyar áru a boltokban - olvashatóak Tóth-Babits Dorinának, a terület szakértőjének szavai a FruitVeB oldalán. A hidegfóliás termesztők az érést tekintve egy héttel előrébb tartanak, mint egy évvel korábban, viszont mivel tavaly nagyon későn kezdték a idényt, az idei szezonkezdet tekinthető normálisnak. A szabadföldi termesztők csúszásban vannak, tőlük május legvégén várható számottevő termés. Ez azért jó hír, mert addigra a fóliás termés nagyobbrészt le fog tudni vonulni a piacról, és nem fog összecsúszni a szabadföldivel, ami hirtelen túlkínálathoz és áreséshez vezethetne.

A fajtahasználat terén nincs jelentős változás

A korábbi évekhez képest a legtöbbet használt fajtákban nincs változás, továbbra is a Clery, Asia, Joly hármas számít a fő fajtáknak. Újdonságnak számít a szaktanácsadók által is ígéretesnek tartott középérésű Lycia, de egyelőre bevezetés alatt áll, így korai megmondani, hogy sikeresen el fog-e terjedni - ismertette Tóth-Babits Dorina.

Ilyen árak vannak most a nagybani piacokon

A szakember beszélt arról is, magyar szamóca termelői ára április vége felé a nagybani piacon 2000-2400 Ft/kg körül volt. Az import tételek esetében tágabb árintervallumról lehet beszámolni, jellemző a 3,0-4,5 euró/kg közötti ársáv, és főleg görög áru jelenik meg a magyar piacon. A tavalyihoz képest egyelőre a látszik, hogy valamelyest nőtt az importvolumen, ami adódhat abból, hogy a háború miatt a görögök is elveszítették az ukrán és az orosz piacot. Némi veszélyt jelenthet, hogy olasz kollégák véleménye szerint a görög termelők elég elkeseredettek, akár ár alatt is eladhatják a termést, csak hogy értékesíteni tudják, mert a szezon ilyen korai pontján még nagy az árolló - ha a szezon későbbi időpontjában közelebb kerülnek egymáshoz az árak, már nem biztos, hogy a kereskedők a külföldi árut fogják választani. Ennek oka, hogy a helyben termelt magyar áru mindig jobb minőséget feltételez az importnál, mert a gyümölcsöt teljes biológiai érettségben lehet leszedni, nem kell napokig szállítani.

Mi a helyzet a szamóca termőterületével?

A hazai szamóca piacán rengeteg a kistermelő, ezért termőfelületet nehéz becsülni. (Már 2-3 hektár szamóca termelése is akkora munkaerőigénnyel jár, hogy a mai viszonyok között szinte megoldhatatlan ennyi embert találni, ezért Magyarországra jellemzőek az 1 hektár alatti kistermelők). Sajnos látszik, hogy ültetvénytelepítésre nagyon kevés régi termelő adott be pályázatot. Ennek oka lehet, hogy a viszonylag kis területek miatt nehéz volt pályázatírót találni. A szamóca következő évi termőterületét erősen meghatározza az előző évi piaci ár. A 2017-2018-as években területcsökkenést figyelhettünk meg, de 2019-től már jó áron volt értékesíthető a termék, ezért ismét bővülést tapasztalhattunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

A termelőknek és a piacnak mindig jót tesz, ha a tavasz szép lassan melegedik fel, mert ilyenkor nem csúsznak egybe a fűtött, a fóliás és a szabadföldi tételek. Ez egyrészt megfelelő és kiegyenlített árszínvonalat eredményez mindhárom termék piacán, majd a következő évi termőterület is bővül, vagy legalábbis szinten marad. Hirtelen felmelegedő áprilisi vagy májusi időszak esetén azonban nehezebben értékesíthető a szamóca, megtelik a piac. Szerencsére ez az utóbbi 2-3 évben elkerült minket, és már látszik, hogy minden bizonnyal idén is szépen elhúzódó szezon várható.

Az átlagnak megfelelő, közepes termésmennyiség várható

A tavalyinál várhatóan nem kisebb termőterületen szépen fejlődnek a növények, az átlagosnál valamivel kevesebb virággal - ez főleg az őszi időjárási körülmények következménye (kevéssé volt hosszú és meleg ősz, kevesebb napsütéssel). Valószínű, hogy az országos összterméssel nem lesz gond, hiány nem lesz, és várhatóan a kereslet is megfelelően alakul, ami pedig az árakra lehet jó hatással, bár itt meg kell jegyezni, hogy április végén még nagyon a szezon elején vagyunk. A termelők jelenlegi meglátásai szerint még pang a piac, kevés az érdeklődő kereskedő, és egyelőre el se nagyon hiszik a vásárlók, hogy magyar áru van a polcokon, mert a sokéves tapasztalat szerint május elején kezdődik igazán a szamócaszezon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?