Egyre több ilyen ültetvény tűnik el Olaszországban: mi történik itt?

Egyre több ilyen ültetvény tűnik el Olaszországban: mi történik itt?

agrarszektor.hu
Olaszországban csökkenő terület és ingadozó árak jellemzik a szamóca piacát. Az északi termesztőkörzetben a korai szezonkezdet magas árakkal párosult, Basilicata és Campania környékén viszont a szabadföldi szamóca olcsóbb, mint 2023-ban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legfontosabb olasz termesztőkörzetben, a csizma talpának közepén elterülő Basilicata tartományban március közepéig a 20°C-os nappali meleget 3-5°C-os éjjeli minimumhőmérsékletek kísérték, ezért csak a hónap közepétől kezdett el felfutni a termelést. A szezon elején palántapusztulás is gondokat okozott, akárcsak Görögországban. A második legfontosabb régióban, Campaniában egy termelő szerint már a Húsvét előtti időszakban is óriási, a kínálatot messze meghaladó volt a kereslet a szamóca iránt, nem is sikerült minden héten megfelelő mennyiséget szállítani - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az észak-olasz szamócatermelés egyik központjában, Emilia-Romagna tartományban 10-15 nappal korábban kezdődött meg hajtatott szamóca szezonja, így még igen magas árakat sikerült elérni.

Magyarország szempontjából az olasz szamócaimport jelentősége az előző 10 év során fokozatosan csökkent: míg a 2010-es évek elején még 600 tonna körüli mennyiséget vásároltunk, ez az utóbbi 5 év során mindig messze 200 tonna alatt volt. Olaszországban már az év összes hónapjában vásárolhatnak hazai termésű szamócát a vásárlók: a főszezon áprilisban kezdődik és május végéig tart a déli körzet (Basilicata és Campania) nagy termésével - ez a két körzet a termőterület kétharmadát adja. Nyáron az északi körzetek, először Emilia Romagna majd Verona környéke veszi át a stafétát, ősz elején pedig az Alpok alatti ívben elhelyezkedő Piedmont, Trento és Bolzano robban be egészen az októberi fagyokig, de ekkor már újra is indul a kör a Szicíliában kezdődő termeléssel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egész éves elérhetőség ellenére az olasz szamócatermesztés volumene az utóbbi évtizedben folyamatosan csökkent, és a korábbi 130-145 ezer tonnás termés helyett már inkább csak 100-115 ezer tonna körüli termésre lehet számítani, az éves export volumene pedig 16-17 ezer tonna környékéről 11-12 ezer tonnára szűkült (az import viszont 30-40 ezer tonna között alakul, ennek legalább 80%-a Spanyolországból érkezik). A fő ok a termőterület zsugorodása: 2013-2016 között még 4800-5000 hektáron termesztettek olasz szamócát, mára ez 4000 hektár környékére esett vissza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?