Egyre több ilyen ültetvény tűnik el Olaszországban: mi történik itt?

Egyre több ilyen ültetvény tűnik el Olaszországban: mi történik itt?

agrarszektor.hu
Olaszországban csökkenő terület és ingadozó árak jellemzik a szamóca piacát. Az északi termesztőkörzetben a korai szezonkezdet magas árakkal párosult, Basilicata és Campania környékén viszont a szabadföldi szamóca olcsóbb, mint 2023-ban.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A legfontosabb olasz termesztőkörzetben, a csizma talpának közepén elterülő Basilicata tartományban március közepéig a 20°C-os nappali meleget 3-5°C-os éjjeli minimumhőmérsékletek kísérték, ezért csak a hónap közepétől kezdett el felfutni a termelést. A szezon elején palántapusztulás is gondokat okozott, akárcsak Görögországban. A második legfontosabb régióban, Campaniában egy termelő szerint már a Húsvét előtti időszakban is óriási, a kínálatot messze meghaladó volt a kereslet a szamóca iránt, nem is sikerült minden héten megfelelő mennyiséget szállítani - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az észak-olasz szamócatermelés egyik központjában, Emilia-Romagna tartományban 10-15 nappal korábban kezdődött meg hajtatott szamóca szezonja, így még igen magas árakat sikerült elérni.

Magyarország szempontjából az olasz szamócaimport jelentősége az előző 10 év során fokozatosan csökkent: míg a 2010-es évek elején még 600 tonna körüli mennyiséget vásároltunk, ez az utóbbi 5 év során mindig messze 200 tonna alatt volt. Olaszországban már az év összes hónapjában vásárolhatnak hazai termésű szamócát a vásárlók: a főszezon áprilisban kezdődik és május végéig tart a déli körzet (Basilicata és Campania) nagy termésével - ez a két körzet a termőterület kétharmadát adja. Nyáron az északi körzetek, először Emilia Romagna majd Verona környéke veszi át a stafétát, ősz elején pedig az Alpok alatti ívben elhelyezkedő Piedmont, Trento és Bolzano robban be egészen az októberi fagyokig, de ekkor már újra is indul a kör a Szicíliában kezdődő termeléssel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egész éves elérhetőség ellenére az olasz szamócatermesztés volumene az utóbbi évtizedben folyamatosan csökkent, és a korábbi 130-145 ezer tonnás termés helyett már inkább csak 100-115 ezer tonna körüli termésre lehet számítani, az éves export volumene pedig 16-17 ezer tonna környékéről 11-12 ezer tonnára szűkült (az import viszont 30-40 ezer tonna között alakul, ennek legalább 80%-a Spanyolországból érkezik). A fő ok a termőterület zsugorodása: 2013-2016 között még 4800-5000 hektáron termesztettek olasz szamócát, mára ez 4000 hektár környékére esett vissza.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?