Ez fájni fog a magyar vásárlóknak: durván megemelkedhet a liszt ára itthon

Ez fájni fog a magyar vásárlóknak: durván megemelkedhet a liszt ára itthon

agrarszektor.hu
Komoly kihívás előtt állnak mind a takarmányipari cégek, mind a malmok az új termés készletfinanszírozásának megtervezésében. A malmoknak július elejéig a liszt átadási árának kétlépcsős, csaknem negyvenszázalékos emelését is el kell fogadniuk. Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint most csendes a lisztpiac, hiszen a lakosság bevásárolt a húsvéti ünnepekre belőle.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A búzafinomlisztre is vonatkozó árstopot április végén két hónappal, június végéig meghosszabbította a kormány, a nagy cégek így maradtak a már korábban meghatározott kvótarendszer mellett, vagyis a számukra megállapított mennyiség erejéig szolgálják ki vevőiket. A hazai lisztmennyiség pedig elegendő ahhoz, hogy a malmok kielégítsék az igényeket. Lakatos Zoltán a Világgazdaságnak elmondta, hogy a legközelebbi áremelés viszont valószínűleg megtöri ezt a csendet, és élénkül a forgalom. Erre a malomipari szereplők tervei szerint hamarosan, május második felében, június elején sor kerül, amikor is a 160 forint körüli kilogrammonkénti átadási árat - a költségnövekedésből számolva - körülbelül 15 forinttal fogják emelni. A magas búzaárakat ugyanis a malmok kénytelenek beépíteni az áraikba. Az áremelkedés ütemét jól érzékelteti, hogy a búza ára az aratás óta több mint duplájára nőtt, a liszt kilónkénti átadási ára pedig 80-90 forintról emelkedett a 160 forintos szintre. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Jöhet a nagy emelés?

Júliustól vélhetőleg a tervezett 15 forintosnál is nagyobb áremelkedésre kell számolni, jelenlegi tőzsdei árakkal számolva ugyanis 135 ezer forintos tonnánkénti búzaár várható arra az időszakra, ez pedig a malomiparnál 220 forint körüli - tehát a mostanihoz viszonyítva 60 forinttal magasabb átadási árat feltételez. A Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke úgy véli, a költségnövekedést csak a lisztben tudják érvényesíteni, a melléktermékek árát (mint például a korpa), nem. A kérdés pedig az, hogy a búza ára nem emelkedik-e a nyár elejéig? Ugyanis, a szomszédban dúló háború egyik következménye az, hogy ukrán gabona csak minimális arányban kerülhet exportra, vagy egyáltalán nem, ezért a hiányhelyzet határozza meg az áralakulást a világpiacon. Ha megindul az új búza betakarítása, és nem tudják megnyitni az ukrán szállításokat, akkor a közel-keleti és az észak-afrikai országok, valamint Törökország hatalmas igénnyel jelentkeznek majd a térség gabonapiacain.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember szerint innentől az exportbejelentési kötelezettség - amelyet szintén meghosszabbított a kormány, és amely egyelőre nem jelent semmilyen korlátot a kiszállításokban - nem tudja majd bent tartani a búzát az országban, mivel olyan magas árakat ajánlanak majd a terményért a hiányban szenvedő országok vevői, hogy az államnak hiába lesz elővásárlási joga. Ezt a helyzetet érzékelik a termelők is, és akinek még van búzakészlete, az megtartja az árut a magasabb árakra számítva - magyarázta. Erre a gabonatermelőknek megvan minden lehetőségük, hiszen van megfelelő tárolókapacitásuk, és a készletfinanszírozás sem okoz problémát számukra  

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?