Kisebb áfa a trappistánál, a tejfölnél és a túrónál is?

Kisebb áfa a trappistánál, a tejfölnél és a túrónál is?

agrarszektor.hu
Nem látszik lehetőség a tápok és az egyéb takarmányok áfacsökkentésére Magyarországon, és habár szakmailag indokolt lenne, ágazati vélemények szerint a költségvetés állapota nem azt mutatja, hogy erre reális esély lenne. Ugyanakkor nem csak a takarmányozásban, hanem más szegmensekben is meglenne az igény a további áfamérséklésekre. A piaci szereplőket képviselő Tej Terméktanács azt fontolgatja, hogy egyes hazai előállítású tejtermékeknél - így a trappistasajtnál, a tejfölnél és a túrónál - áfacsökkentést kezdeményez a kormánynál.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy azt az Agrárszektor megírta, Horváth István fideszes képviselő - aki a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke is - vetette fel néhány hete Nagy István parlamenti mezőgazdasági bizottsági miniszterjelölti meghallgatásán, hogy az állattenyésztők helyzetének javítása érdekében 27 százalékról 5 százalékra kellene csökkenteni a tápok és az egyéb takarmányok áfáját. Nagy István akkor azt mondta, támogatja a felvetést, és egyetért a lépés szükségességével. A bizottsági ülésen egyébként kormánypárti képviselők is úgy foglaltak állást, hogy a növekvő költségek és jövedelmezőségi gondok az állattenyésztés megszűnésével fenyegetnek Magyarországon, ezért szükség lenne olyan intézkedésekre, mint például a takarmányokra vonatkozó áfa mérséklése.

EZ IS ÉRDEKELHET

Reálisan nézve a költségvetés állapota jelenleg nem azt mutatja, hogy a takarmánypiacon esély lenne az áfacsökkentésre, az alacsonyan tartott rezsiköltségek ugyanis elképesztő összegeket emésztenek fel

 - tudta meg az Agrárszektor Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökétől a Vitafort Zrt. közelmúltbeli országos dabasi szakmai partnertalálkozóján. Habár szakmailag teljesen indokolt lenne, rövid távon biztosan nem lesz alacsonyabb áfa a tápoknál és a takarmányoknál - vélte Győrffy Balázs.

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója szerint ma a takarmányipart a forráskérdés foglalkoztatja leginkább, hiszen a drágulások miatt nem csak megugrott az ágazat finanszírozási igénye, hanem a pénzhez jutás költségei is nőttek. Iparági számítások azt mutatják, hogy az áfa csökkentése éves szinten 130 milliárd forintos tétel elengedését jelentené, így a mai kifeszített helyzetben érzékelhető lépés lenne az állattenyésztők és a takarmánygyártók számára.

Egyetértene a takarmányok áfacsökkentésével a Tej Terméktanács is, hiszen jelenleg egy kilogramm tej megtermelésének 63 százalékát a takarmányköltség teszi ki - fejtette ki Harcz Zoltán, a szakmai szervezet ügyvezető igazgatója. Ugyanakkor a meglódult infláció miatt a terméktanács azt mérlegeli, hogy maga is áfamérséklésre tesz javaslatot a kormánynál. A szervezet szerint az áfát azoknál a ma 18 százalékos kulccsal adózó termékeknél - így a trappistasajtnál, tejfölnél és túrónál - kellene mérsékelni, amelyeket Magyarországon állítanak elő.

Szakmai szempontból a kertészeti szektorban is érdemes lenne elgondolkodni az áfa csökkentésén - állapította meg Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. A mérséklés nem csak az ágazat "szürke-fekete" részének kifehéredését eredményezné, hanem javítaná a gazdálkodók pályázati és fejlesztési lehetőségeit is.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?