Megdöbbentő felfedezést tettek a kutatók a mézzel kapcsolatban: gondoltad volna?

Megdöbbentő felfedezést tettek a kutatók a mézzel kapcsolatban: gondoltad volna?

agrarszektor.hu
Az emberiség már régóta használja a mézet a gyógyításra, ám az utóbbi időkben az orvostudomány is elkezdte felismerni ennek az élelmiszernek a jótékony hatásait. Egy nemrég megjelent tanulmány alapján a mānuka méz például segíthet az egyik legagresszívabb és leginkább gyógyszerrezisztens tüdőfertőzés leküzdésében. Victoria Nolan, az angliai Aston Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a méz az amikacin nevű antibiotikummal kombinálva hozzájárulhat a betegségek kezeléséhez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A már meglévő tüdőbetegségben, például cisztás fibrózisban szenvedő páciensek különösen érzékenyek a Mycobacterium abscessus baktériumra, amely távoli rokonságban áll a tuberkulózist okozó Mycobacterium tuberculosisszal. A fertőzés gyógyítása nem egyszerű, mert a kórokozó több törzse eltérő gyógyszerekkel szemben ellenálló - írta meg a 24.hu a ScienceAlert értesülései alapján. Ezt a fertőzést ugyanis 12 hónapon át tartó antimikrobiális kemoterápiával kezelik, illetve egy olyan, az amikacint is tartalmazó antibiotikum-keverékkel, amely súlyos mellékhatásokkal jár: a beteg ugyanis émelygést, hányást, hallásvesztést és májkárosodást tapasztalhat, a véralvadáshoz köthető vérkomponenseinek és fehérvérsejtjeinek száma pedig lecsökkenhet. A terápia sikere ennek ellenére is csupán 50%-os, a baktérium ráadásul tartós bőr- és lágyrészfertőzéseket okozhat, és testünk bármely szervét elérheti.

Egy új tanulmány alapján azonban egy különleges mézfajta lehet a megoldás a terápia hatékonyságának növelésére. A mānuka mézet a méhek az Ausztráliában, Új-Zélandon és Délkelet-Ázsiában honos Leptospermum fák nektárjából készítik. A virágok nektárjában gliceron található, amely mézzé alakítva lassan metilglioxállá változik. Ez a vegyület más mézekben nincs jelen, és már korábban felismerték antibaktériális jellemzőit.

Victoria Nolan és kollégái szövettenyészetekben vizsgálták a méz különböző koncentrációinak hatásait. A csapat 16 pácienstől vett mintát, akik vagy cisztás fibrózisban vagy hörgőtágulatban szenvedtek, az érintett M. abscessus törzsek mind ellenállóak voltak. A mānukához köthető kezelés elpusztította a baktériumokat, a teljes méz viszont hatékonyabb volt, mintha csak a metilglioxált használtak volna. Ez azt sugallja, hogy a mānuka mézben egyéb értékes összetevők is vannak. A kutatók szerint ezeket érdemes tovább elemezni.

A szakértők belélegezhető gőzt is létrehoztak a mézből, amelyet amikacinnel együtt próbáltak ki laboratóriumi modelleken. Arra jutottak, hogy az anyag segítségével drasztikusan csökkent a sikeres kezeléshez szükséges amikacin mennyisége, ez pedig a mellékhatásokat is mérsékli. A csapat abban bízik, hogy rövidesen klinikai kísérletekben is tesztelhetik a módszert.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?