Figyelmeztetés érkezett: ezt minden magyar kutyatulajdonosnak tudnia kell

Figyelmeztetés érkezett: ezt minden magyar kutyatulajdonosnak tudnia kell

agrarszektor.hu
Érdemes különösen körültekintőnek lenni, ha hasmenése van egy kutyának: az ürüléke ugyanis olyan szuperbaktériumokat is tartalmazhat, melyek az emberre rendkívül veszélyesek. Ezek a baktériumok ráadásul az antibiotikumokkal szemben is rezisztensek lehetnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

- mutatott rá egy friss, kínai tanulmány. A kutatás arra is rávilágít, hogy hasmenés esetén ebben nagyjából 50%-kal nagyobb a többszörösen gyógyszerrezisztens E.coli (Escherichia coli) előfordulásának valószínűsége - olvasható a HVG.hu oldalán. A Szecsuáni Mezőgazdasági Egyetem tudósai által vezetett kutatás azon a felismerésen alapul, hogy egyre több tanulmány találja úgy, hogy a kutyák az E. coli hordozói lehetnek - olyan fajtáknak is, melyek több mint egyféle antibiotikummal szemben rezisztensek. Ugyanakkor, arról viszonylag kevés adat állt rendelkezésre, hogy ezek mennyire elterjedtek mondjuk Kína azon részein, ahol különösen népszerű a kutyatartás.

Hogy tisztább képet kapjanak, a kutatók több mint 100, az egyetem állatorvosi részlegére hozott kutya ürülékmintáját elemezték - minden ebet hasmenés problémájával vittek orvoshoz. A kutyaürülékek nagyjából 50%-a tartalmazott olyan E. Colit, ami három vagy több antbiotikummal szemben volt rezisztens - derül ki a PLOS One folyóiratban publikált tanulmányból.

Fontos azonban, hogy a szóban forgó kutatás csak Kína egy régióját vette alapul, így a szuperbaktériumok jelenléte a kutyaürülékben eltérhet a világ különböző pontjain. Ugyanakkor, a kutyák által hordozott gyógyszerrezisztens szuperbaktériumok problémájára már a világ más részein készített tanulmányok is felhívták a figyelmet. A fenti megállapítások tükrében azonban érdemes különösen ügyelni a higiéniára a kutyák ürülékének összeszedésekor, különösen akkor, ha hasmenésről van szó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?