Ömlik az import tojás az EU-ba: ki nem találnád, honnan jön a java

Ömlik az import tojás az EU-ba: ki nem találnád, honnan jön a java

agrarszektor.hu
Miközben az Európai Unióban a tojáságazat szereplői az elszálló költségek miatt kénytelenek csökkenteni a termelést, a háború sújtotta Ukrajnából özönlik a tojás az unióba. És bár a felpörgő importnak köszönhetően tojáshiánytól már nem kell tartani az EU tagállamaiban, a szakértők szerint az árak valószínűleg hosszabb távon is magasabb szinten fognak maradni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult viszontagságok ellenére alaposan fellendült az elmúlt hónapokban az ukrán tojásexport. Az Európai Bizottság adatai alapján az év első felében mintegy 1,7%-kal több tojás érkezett a közös piacra, mint egy évvel korábban. A behozatal jelentős része pedig épp abból az országból jött, amelyre a mostani geopolitikai helyzet alapján a legkevésbé gondolna az ember - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Az uniós tojásimportnak ugyanis több mint a felét, egészen pontosan 54,7%-át az ukrán termelők biztosították, ami mintegy 33%-os bővülésnek felel meg.

A rendkívül magasra nőtt árakat azonban még ez sem tudta letörni az uniós piacon, az Európai Bizottság statisztikái szerint ugyanis az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 100 kilogrammra vetítve szep­tember elején elérte a 173 eurót. Ez mintegy 37,3%-kal haladja meg a múlt év azonos időszakában tapasztalt szintet. A drágulás hazánkban is tetten érhető, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése alapján a ketreces tartásból származó étkezési tojás csomagolóhelyi ára szep­tember első hetében megközelítette a darabonkénti 38 forintos szintet, miközben egy évvel korábban még 38%-kal olcsóbb volt a tojás.
Az úgynevezett mélyalmos étkezési tojásért még ennél is magasabb összeget fizettek a csomagolóhelyek, a darabonkénti ár meghaladta a 41,6 forintos szintet. A drágulás ebben a kategóriában volt a legdrá­maibb, a mélyalmos tojásért ugyanis idén szeptemberben csaknem 43%-kal többet kértek a termelők.

A magasabb ár ugyanakkor nem a gazdálkodókat gazdagítja, az elmúlt időszakban ugyanis - sok más mezőgazdasági és élelmiszeripari termékhez hasonlóan - jelentős mértékben emelkedtek a termelési költségek. A Tojásszövetség korábbi tájékoztatása szerint az aszályos időszak miatt az állattartók magasabb takarmányárakkal szembesültek, miközben működési költségeiket az energiaárak emelkedése is megdobta.
Az áremelés tehát elkerülhetetlen, a jelenlegi gazdasági környezetben ugyanis számos termelőben felmerült a kérdés, hogy megéri-e folytatni a tevékenységet. Mindez a kínálatra is hatással van. A hazai tojástermelőkhöz hasonlóan az uniós versenytársak is küzdenek az elszálló költségekkel, ami az EU-s tojástermelés visszaeséséhez vezet. Bár a szakemberek szerint a keresletet az importtojással ki lehet elégíteni, az árak azonban vélhetően továbbra is magas szinten maradnak.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02