Egyre több ilyen élelmiszer van a magyar boltok polcain: ezt jobb, ha mindenki tudja

Egyre több ilyen élelmiszer van a magyar boltok polcain: ezt jobb, ha mindenki tudja

Május óta az országos főállatorvos határozata lehetővé teszi a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben. Ennek oka az volt, hogy a februárban kirobbant orosz-ukrán háború miatt számos élelmiszer-előállító volt kénytelen a folyamatos gyártás fenntartása, a megszokott árukínálat biztosítása érdekében más, hasonló összetevőkkel kiváltani az egyébként használt és a termékek jelölésén feltüntetett alapanyagokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022. május 2-án jelent meg az Országos Főállatorvos 1/2022. számú határozata, amely lehetővé tette, illetve szabályozta a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben. Mint ismeretes, erre az engedményre az orosz-ukrán háború miatt, magyar élelmiszergyártókat segítendő volt szükség, az alapanyaghiány, egészen pontosan a napraforgóolaj hiánya miatt ugyanis számos élelmiszer előállítása vált kérdésessé. A napraforgóolaj más, állati és növényi alapanyagokkal való helyettesítése során azonban oda kellett arra is figyelni, hogy ez az intézkedés ne okozzon többletköltséget a gyártóknak, hiszen a helyettesítést valamilyen módon jelezni kellett a fogyasztók felé, az előre és nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje azonban aránytalan plusz kiadást jelentett volna a gyártók számára. A határozat éppen ezért lehetővé tette az érintett termékeknél a felülcímkézést, illetve a részleges átcímkézést, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

Hogyan zajlik a helyettesítés menete?

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan is történt, illetve történik a helyettesítő összetevők felhasználása a gyakorlatban, megkerestük Vörös Attilát, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatóját. A szakember részletekbe menően beszámolt róla, hogy milyen lépéseket kell megtennie annak a gyártónak, aki a korábban használt napraforgó-étolajat egy helyettesítő termékre kíván cserélni. Ahogy Vörös Attila fogalmazott, a gyártóknak egy konkrét recept átdolgozásakor mindig meg kell határozniuk a helyettesítési arányokat, az adagolást, a technológiai folyamatot, valamint olyan tényezőkre is oda kell figyelni, mint például a helyettesítő alapanyag beszerzési forrása, valamint a szükséges biztonsági és minőségi ellenőrzések. Az átalakított recepttel ezután próbagyártást, vagy tesztet kell végezni, hogy kiderüljön, az új összetevővel is megfelelnek-e minden élelmiszerbiztonsági és minőségi elvárásnak.

Tehát ahol a napraforgóolajat a jelenlegi helyzetben más növényi vagy állati zsiradékkal helyettesítik, ott a termékekben a csere előtt a recepteket a fentiek szerint alakították át. Mielőtt ténylegesen megkezdődik a gyártás a helyettesítő összetevővel, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megteszik a szükséges bejelentést, továbbá a partnereket is értesítik az alapanyag-cseréről, jelezve, hogy mikortól, melyik összetevő változik és a változás hogyan lesz jelölve

- magyarázta Vörös Attila.

EZ IS ÉRDEKELHET

Voltak kérdőjelek a helyettesítő alapanyagok körül

A napraforgó-étolaj helyettesítésére a gyártóknak a sertészsír, a repceolaj és a pálmaolaj állt a rendelkezésére. Vörös Attila elmondta, hogy a sertészsírból megnyugtatóak a hazai készletek és kapacitások, ám hozzátette, hogy ennek az alapanyagnak az alkalmazása nem minden termék esetében lehet megoldás. A konzervek esetében a technológia és a termékek sajátosságai, illetve receptúrái például lehetővé teszik, hogy a növényi olajat állati zsírral helyettesítsék, ez azonban nem általános, más, nem konzerv jellegű termékeknél erre nincs általánosan lehetőség - tette hozzá a FÉSZ ügyvezető igazgatója. A pálmaolajjal egészen más jellegű gondok támadtak, Indonézia ugyanis április végén bejelentette, hogy be fogja tiltani a pálmaolaj exportját. Ezt végül három hónap múltán, júliusban visszavonták, ám az kétségtelen, hogy az élelmiszeripar számára komoly kihívást jelentett az indonéz kormány döntése.

Már több mint száz terméknél éltek a gyártók a helyettesítés lehetőségével

A gyártóknak tehát a próbagyártás után be kellett jelenteniük a Nébih honlapján, hogy mely termékeknél kívánják kiváltani a napraforgó-étolajat, és ehhez melyik helyettesítő alapanyagot kívánják használni. A bejelentéshez csatolni kell a gyártó saját honlapján megjelent közleményét is, amely szintén tartalmazza ezeket az információkat. A rendelkezés immáron fél éve áll a gyártók rendelkezésére, ezalatt pedig összesen 105 terméknél jelezték, hogy helyettesíteni kívánják a napraforgóolajat. A legelső bejelentések május 30-án kerültek fel a Nébih oldalára, a legfrissebb bejegyzés pedig szeptember 22-i dátummal rendelkezik. Ez azonban arra utal, hogy bár megkezdődött az ukrán termékek elszállítása az országból, ám a hónapok óta tartó napraforgóolaj-hiány még korántsem rendeződött, és egyelőre még nem tudni, mikor számíthatunk ennek a helyzetnek a megoldódására.

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a Nébih honlapján található lista nem jelenti azt, hogy "csak" ennyi élelmiszer összetevője változott volna az elmúlt időszakban. A határozat szerint ugyanis az élelmiszer előállítója vagy az első magyarországi forgalmazója abban az esetben köteles bejelentést tenni a Nemzeti Nébih felé, ha az általa előállított vagy forgalmazott termék összetételének megváltoztatása, illetve ehhez kapcsolódóan a fogyasztók tájékoztatása NEM az összetevők felsorolásának teljes felülcímkézésével történik. Tehát vagy részleges átcímkézés történik, vagy a helyettesítés tényét az eladásra kínálás helyén tüntetik fel, jól látható és félre nem érthető módon fizikai vagy elektronikus hordozón. Így azoknak a gyártóknak, akik hajlandók a teljes átcímkézésre, vagyis arra, hogy a csomagoláson ezek után az új összetevőt tüntetik fel, nem kell bejelentést tenniük.

De melyek azok az élelmiszergyártók és élelmiszerek, ahol ilyen helyettesítések történtek?

A Nébih honlapján található 105 élelmiszer több mint kétharmadát, összesen 77 terméket a Szegedi Paprika Zrt. jelentett be. A konzervgyártó vállalat a napraforgó-étolajat cserélte a termékeiben sertészsírra, amely a helyettesítő termékek közül a legkönnyebben és legbiztosabban hozzáférhető volt. A cég az általa forgalmazott márkáknál az Aro, a Baroni, a CBA Piros, a Coop, a Hazánk Kincsei, a Házias Ízek, a Menü, a PENNY, a Privát, a Reál és a Spar termékek esetében esetében élt a helyettesítés lehetőségével, leginkább a 400 grammos kiszerelésű ételkonzerveknél. A változás olyan ételeket érintett, mint például a babfőzelék kolbásszal, a babgulyás kolbásszal, a húsgombócok paradicsommártásban, a sólet csípős kolbásszal, a rakott káposzta, a székelykáposzta és a töltött káposzta.

A METRO Kereskedelmi Kft. a Metro Chef márkájú gyorsfagyasztott termékeknél öt esetben repceolajra cserélte a napraforgó-étolajat. Ezek között gyorsfagyasztott, panírozott és elősütött tintahal karikákat és sajtfalatokat találhatunk. A vállalat ezen kívül egy terméknél jelezte még, hogy az a napraforgóolajon kívül a továbbiakban szójaolajat is tartalmaz majd.

Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. három chips-nél pálmaolajra cserélte a napraforgóolajat. A gyártó emellett két gyorsfagyasztott burgonyánál a repceolajra állt át.

A TUC kekszeket gyártó Mondelez Hungária Kft. összesen hat terméknél döntött úgy, hogy a napraforgóolajat repceolajjal helyettesíti. Az intézkedés a népszerű kekszek négy ízváltozatát is érinti.

A Greenland Seafood Europe GmbH mintegy 10 terméknél jelentette be, hogy repceolajjal helyettesíti a napraforgóolajat. Az érintett termékek között megtalálhatóak halrudacskák, valamint panírozott és elősütött halak, és ezek ízesített változatai is.

A lista legfrissebb bejegyzését a Family Frost Kft. tette. A vállalat ezúton jelezte, hogy az elősütött, gyorsfagyasztott hekk falatoknál a napraforgóolajat repceolajra cserélték.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?