Úgy drágul ez a népszerű élelmiszer, hogy már alig veszik az emberek

Úgy drágul ez a népszerű élelmiszer, hogy már alig veszik az emberek

agrarszektor.hu
Spanyolországban, a világ legnagyobb olívaolaj-termelő országában a napraforgóolaj leváltotta az olívaolajat a konyhákban. A történelmi döntés oka az volt, hogy a folyamatosan emelkedő árak arra kényszerítették a fogyasztókat, hogy olcsóbb alternatívákat keressenek.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A spanyol lakosság az ország legnagyobb olívaolaj-palackozó szövetsége, az Anierac adatai szerint 2024 első félévében összesen 107 millió liter olívaolajat vásárolt, ezzel szemben napraforgóolajból mintegy 179 millió liter fogyott a boltokban. Ez azért is jelentős fordulat, mert egészen az idei évig az olívaolaj volt a legnépszerűbb étolaj a spanyol háztartásokban, 2023-ban az eladások 62%-át tette ki volumen szerint, míg a napraforgóolaj közel 34%-ot képviselt a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint - írta meg a Reuters.

Egyértelmű, hogy csökken az olívaolaj-fogyasztás Spanyolországban. Már vannak olyan háztartások, ahol korábban csak olívaolajat vásároltak, és most először napraforgó- és olívaolajat is vesznek

- mondta Primitivo Fernandez, az Anierac szóvivője.

Az Anierac szerint az olívaolaj-értékesítés volumenét tekintve 18%-kal csökkent 2023 első félévéhez képest. A napraforgóolaj értékesítése a hivatalos adatok szerint tavaly volumenében 25%-kal nőtt. Egy üveg napraforgóolaj átlagosan 1,86 euróba került tavaly literenként, míg a drágább olívaolajfajták literenkénti ára 6 euró fölé emelkedett, ami 50%-kal több, mint 2022-ben - derült ki a hivatalos adatokból.

Spanyolország általában a világ olívaolajának mintegy 40%-át adja, de a tavaszi hőhullámok és a hosszan tartó aszály miatt az elmúlt két évben csökkent az olívaolaj betakarítása, ami az olívaolaj árát rekordszintre emelte. A Földművelésügyi Minisztériumnak az élelmiszerfogyasztás 2023-as tendenciáiról szóló jelentése szerint a szegény spanyolországi háztartások számára elérhetetlenné vált a mediterrán étrend alapanyaga, ezért áttérnek az olcsóbb napraforgóolajra. Tavaly év végén az olívaolajat főként a közép- és felső-középosztálybeli háztartások fogyasztották - áll a jelentésben.

Az extra szűz olívaolaj egyliteres palackjait tavaly akár 14,5 euróért is árulták egyes szupermarketekben, ezzel a kiskereskedők által biztonsági címkével ellátott termékek kategóriájába kerültek. Júniusban a spanyol kormány csökkentette az olívaolajra kivetett hozzáadottérték-adót, hogy az olívaolaj megfizethetőbbé váljon, még akkor is, ha az árak idén némileg csökkentek. Spanyolország legnagyobb szupermarketlánca, a Mercadona idén 25%-kal csökkentette az olívaolaj árát, és ezen a héten 7 euró alatt kínálja az 1 literes palackokat, hogy visszahódítsa a vásárlókat - mondta egy vállalati forrás.

Az év elején a spanyol élelmiszerláncoknak már különféle módszerekkel kellett védeniük az olívaolaj-készleteiket, annyira elszaporodtak ugyanis a lopások a boltokban. A tolvajok ugyanakkor nem a saját felhasználás, hanem feketepiaci értékesítés szándékával dézsmálták a boltok árukészleteit.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?