Itt az újabb fordulat: súlyos döntést hozott Oroszország az élelmiszerimport-tilalomról

Itt az újabb fordulat: súlyos döntést hozott Oroszország az élelmiszerimport-tilalomról

agrarszektor.hu
Október 11-én Vlagyimir Putyin orosz elnök 2023. december 31-ig meghosszabbította a 2014-ben bevezetett élelmiszerimport-tilalmat. Az embargó az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Norvégiából, Ausztráliából, Kanadából, Albániából, Montenegróból, Izlandról, Liechtensteinből és Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre, élelmiszerekre és nyersanyagokra vonatkozik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Oroszország „különleges gazdasági intézkedésként” 2023. december 31-ig meghosszabbította a Krím-félsziget 2014-es annektálása idején az európai szankciókra válaszul bevezetett élelmiszer-embargót. Az importtilalom az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Norvégiából, Ausztráliából, Kanadából, Albániából, Montenegróból, Izlandról, Liechtensteinből és Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre, élelmiszerekre és nyersanyagokra vonatkozik - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Putyin már a 2014. augusztusában bevezetett intézkedésekkel kapcsolatban is többször nyilatkozott úgy, hogy ezek segítenek az önellátás megteremtésében, Oroszország importfüggőségének visszaszorításában. Az importtilalom ellenére a Nyugat számos ikonikus terméke ilyen-olyan utakon, általában csempészáruként csak megtalálta a Nagy Medve földjére vezető kiskapukat. Erre a klasszikus példaként szolgálnak a francia és az olasz sajtféleségek, amelyeket valahogy mind a mai jóízűen fogyasztanak a moszkvaiak - horrorisztikus áruk miatt gyaníthatóan nem a bérből és fizetésből élők. A légifolyosók lezárása miatt az utóbbi időszakban a feketepiacon még jobban megdrágultak ezek az árucikkek.

Oroszország már eddig is rengeteg külföldről érkező élelmiszert semmisített meg a feketepiaci kereskedelem visszaszorítása érdekében, még úgy is, hogy az oroszok több alkalommal méltatlankodtak a helyi élelmiszerek magas ára és elítélhető minősége miatt. Ágazati elemzők szerint a külföldi verseny kizárásával az orosz belföldi élelmiszerek ára vélhetően tovább emelkedik, mivel az önellátás megteremtése gyakran vezetett monopóliumok kialakulásához.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?