Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Somogy megyei elnöke maga is érintett a lekvárpiacban, hiszen őstermelőként gyümölcstermesztéssel és feldolgozással is foglalkozik. A szakember 15-16 fajta gyümölcsből készít lekvárt, a klasszikus bogyósok, eper, málna, fekete szeder mellett különlegességeket, kevésbé jellemző ízeket is tart a palettán.
Sütőtökből, naspolyából, fekete berkenyéből is készítünk lekvárt. Szezonalitása van a lekvárnak is, karácsony előtt inkább az őszi ízek, a sütőtök, a naspolya és a birs a keresettebb. Tavasszal és nyáron a szintén évszakhoz kapcsolódó klasszikusok, sárgabarack, őszibarack, eper iránt van a legnagyobb kereslet
- mondta el az Agrárszektor kérdésére a szervezet megyei elnöke. Madarász Zoltán tapasztalatai szerint a covid első hulláma alatt erőteljes felfutás jellemezte a lekvárpiacot, legalábbis többen eltávolodtak a bevásárlóközpontoktól, s érezhetően megnőtt a kereslet a kistermelői portékák iránt. Mostanra alábbhagyott a lendület, jelentősen szűkült a piac, sőt a jelenlegi gazdasági helyzet takarékoskodásra ösztönöz sokakat az őstermelő szerint. Úgy véli: a gyümölcs és a feldolgozott termékek nem tartoznak az alapvető élelmiszerek közé, előbb mondanak le a lekvárról a vásárlók, mint más alapvető élelmiszerről.
Az általános drágulás természetesen a termelőket is utolérte. Az alapanyagárak, például az üveg, a cukor ára is nőtt, ami közel 30-50 százalékos áremelést indokolna a lekvár esetében is. Ugyanakkor 15-20 százalék emelésnél többet nem tolerál a piac a NAK somogyi elnöke szerint, ő maga nem is tett ennél többet az árakra. Sőt inkább a saját maga által termesztett gyümölcsöt számolta önköltség alatt, hogy ne a feldolgozott termék árán kelljen nagyobbat emelni. Az alapanyag-árak emelkedése mellett olykor ellátási problémák is nehezítik a termelők dolgát, a cukor és az üveg beszerzése sem egyszerű, előfordul, hogy nem is jutnak hozzá a korábban bevált üvegekhez. Tartósítószert nem használnak, a cukrot viszont nem mellőzik, nincs akkora érdeklődés a cukormentes lekvár iránt, hogy érdemes legyen lecserélni a bevált receptet. A lekvárkészítők jövőjét illetően Madarász Zoltán úgy véli: az internetes értékesítés és a piacozás párhuzamosan, egymást kiegészítve működik jól. Felértékelődött az internetes kereskedelem, a felnövekvő generáció egy részét ott lehet kiszolgálni. Ugyanakkor nem szabad elengedni a piaci értékesítést sem, a kóstoltatásnak ma is varázsa van a szakember tapasztalatai szerint.
Kungli Ferenc, kaposvári kistermelő szerint a speciálisabb lekvárok felé ment el a piac az utóbbi időben, legalábbis mostanság azokat tudják jobban értékesíteni. Ezek közé tartozik például a csipkebogyó, ami nem szokványos, a legtöbb kertben nem terem, amit csak úgy bárki leszedhetne lekvárkészítés céljából. Az idén kimondottan szép termés volt csipkebogyóból, és jól alakult a bodza is, habár utóbbit az aszály megviselte - tudtuk meg a termelőtől. Hasonlóan ritkább és kevésbé megszokott a kerti áfonya termesztése, Kungli Ferenc szerint szintén keresett a belőle készült lekvár. A szakember úgy véli: a barackot és a szilvát sokan inkább gyümölcsként vásárolják meg, majd otthon készítenek belőle lekvárt, habár a mostani árak mellett az sem feltétlenül olcsóbb mutatvány. Ugyanakkor a covid előtti időszakhoz képest nem lát nagy változást a keresletben, sőt a pandémia alatt is volt igény a levárokra. Az árnövekedés súlyát azonban ő maga is érzi: míg tavaly 85 forintért szerezték be az üveget, addig most közel 150 forintot fizetnek ezért. Az üveg teteje korábban 16 forint körül alakult, most közel a háromszorosa lett ez a költség is, így egy üres üveg közel 200 forintjába kerül a termelőnek. Nem könnyű ráadásul beszerezni sem, a kaposvári szakember egy mézes céggel kötött szerződést erre a feladatra.
Az Agrárszektor kérdésére a kistermelő azt is elmondta: korábban édesítőszerrel készítettek cukormentes lekvárt, ám igazi kereslet híján felhagytak az értékesítésével. Sok megrendelést kapnak azonban a klasszikus recept alapján készülő termékekre cégektől és intézményektől. A nyári piacozás kevésbé kifizetődő Kungli Ferenc szerint, mint mondta, a piac nyáron nem a lekvárról, hanem sokkal inkább a friss gyümölcsökről szól.
A pomázi Imre Család hat féle cukormentes lekvárral és tíz hagyományos recept alapján készülő termékkel foglalkozik. Imréné Nóra kistermelő úgy véli: a covid fő időszaka alatt még nőtt is valamelyest a kereslet a cukormentes lekvárok iránt. Ez a tendencia az internetes megrendelésekben érződött leginkább, sokan kértek kiszállítással lekvárt. Ugyanakkor egyébként is nő a tudatos táplálkozást folytatók köre a kistermelő szerint, s ez is hozzájárul ahhoz, hogy keresik a cukormentes lekvárokat.
Az évek alatt kialakult egy viszonylag stabil vásárlói körünk Pomáz, Szentendre és Pest környékén. Mindemellett vannak viszonteladóink is, akik Nyugat-Magyarországra viszik tőlünk a cukormentes lekvárt. Az elmúlt 2-3 évben az interneten keresztül sokan megtaláltak minket. A kajszibarack a legkeresettebb íz cukros és cukormentes lekvárból egyaránt, de sokan érdeklődnek a szilvalekvár, az eper és például az áfonya iránt is
- tette hozzá Imréné Nóra. A kistermelő az Agrárszektornak azt is elmondta: az üveg és a cukor drágulását ők maguk is megérezték, sőt gázpalackot is alig kapni, ami az üstök felfűtéséhez kell. Ugyanakkor nem emeltek annyit az áraikon, mint mások, hiszen továbbra is kistermelőként működnek, s nagycsaládosként adómentesen folytathatják a tevékenységet. A viszonteladóik már kénytelenek többet rátenni a termék árára.