Most már biztos: brutálisan drága lesz ez a húsféle karácsonykor

Most már biztos: brutálisan drága lesz ez a húsféle karácsonykor

agrarszektor.hu
Országos átlagban jóval kevesebb a hal a magyarországi tavakban, mint az elmúlt években. Éppen emiatt, mire eljut a vásárlóhoz a hal, már ötven százalékkal is többet kell fizetni érte, mint tavaly.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rendkívül gyenge évre számít a magyar halágazat legtöbb szereplője. Vannak olyan tógazdaságok, ahol már be is fejeződött a munka, ahogy olyanok is, ahol még el sem kezdték. Sajnos voltak olyan termelők is, akiknek már júliusban el kellett végezniük a tavak kényszerlehalászását - írta meg az Index. Széptölgyesen például szerdán kezdték a lehalászást, és úgy tűnik, hétfőn már be is fejezik. Fördős József, a Pannónia Mezőgazdasági Zrt. ágazatvezetője a TEOL.hu portálnak úgy nyilatkozott, hogy

a súlygyarapodás messze elmaradt attól, amit vártunk, darabszámra megfelelő lenne a halállomány, de sajnos az áprilisi hideg időben, majd az ezt követő forró szárazságban nem tudtak megfelelően fejlődni a halak, csak vegetáltak a tóban.

Az már most látszik, hogy országos átlagban is jóval kevesebb a hal, mint az elmúlt években. Ezzel kapcsolatban az Agrárszektor korábban megkereste a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezetet (MA-HAL), amelynek szóvivője, Lévai Ferenc elmondta, hogy az idei rendkívüli aszály, a magas takarmányárak, a halevő madarak okozta károk, valamint a támogatások hiánya miatt elkeserítő helyzetben van a tógazdasági haltermelés Magyarországon.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gyengébb haltermésből kifolyólag a felvásárlók mintegy 20%-kal többet fizetnek a termelőknek, és erre még a kereskedő is ráteszi a maga hasznát. Mire a vásárlóhoz jut a hal, akár már 50%-kal is többet kell fizetni érte, mint egy évvel ezelőtt. A költségek emelkedése miatt karácsonykor akár 1800-2000 forintba is kerülhet egy kiló ponty.

Németh István, a MA-HAL elnöke elmondta, hogy míg a korábbi években a magyar haltermelés 18-22%-át exportálták, idén ez az arány várhatóan 10% alá fog csökkenni, hogy a hazai ellátás zavartalansága biztosítva legyen. Ez amiatt is komoly érvágás az ágazatnak, mert a jó minőségű magyar hal eléggé keresett a környező országokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?