Hihetetlen, de igaz: hamarosan olcsóbbak lehetnek ezek az élelmiszerek itthon

Hihetetlen, de igaz: hamarosan olcsóbbak lehetnek ezek az élelmiszerek itthon

agrarszektor.hu
A sütőipari termékekhez használatos egyes lisztkeverékek kikerülnek a népegészségügyi termékadó hatálya alól az előrecsomagolt édes és sós tészták körében. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az ilyen termékek előállítási költsége csökkenhet. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a sütőipari termékekhez használatos egyes lisztkeverékek kikerülnek a népegészségügyi termékadó - amelynek mértéke egyébként kilogrammonként, cukor- és sótartalomtól függően 65 vagy 210 forint - hatálya alól az előrecsomagolt édes és sós tészták körében. A népegészségügyi termékadó alanya az adóköteles terméket belföldön első alkalommal értékesítő gyártó, illetve a terméket külföldről beszerző importőr. Kántor Balázs, a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda adójogi csoportvezetője a Világgazdaságnak elmondta, azzal, hogy a sütőipari termékekhez használatos egyes lisztkeverékek kikerültek a népegészségügyi termékadó hatálya alól, csökkenhet az ilyen termékek előállítási költsége.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyébként több termék is az adó hatálya alá tartozik, ilyen például a sós snackek, üdítők, energiaitalok, szörpök, alkoholos termékek és az ételízesítők is. A legalacsonyabb adófajta 15 forint literenként az üdítőitaloknál, az előrecsomagolt gyümölcsízű, 100 grammonként 35 grammos cukormennyiséget meghaladó termékeknél pedig már 600 forint kilogrammonként. Azok a vállalatok, amelyek 50 liternél vagy kilogrammnál kisebb mennyiséget értékesítenek, mentesülnek az adófizetés alól, ugyanakkor megjegyezendő, hogy ha efölé lépnek, akkor a terhet az 50-es mennyiségre kell kifizetniük. Mentességet élveznek azok is, akik a terméket vevőként az EU valamelyik tagjának vagy harmadik országba értékesítés céljából, azonnali továbbadásra vásárolják. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06