Új tejtermékek előállítása indulhat be Magyarországon: te megkóstolnád őket?

Új tejtermékek előállítása indulhat be Magyarországon: te megkóstolnád őket?

agrarszektor.hu
A tejfehérje-érzékenyek számára is fogyasztható, allergénmentes, az immunrendszert is támogató tejtermékek fejlesztése és előállítása a célja a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a FINO FOOD Kft. most induló kutatási és fejlesztési programjának. A három évig tartó projekt során elkészülő termékek a tervek szerint bioaktív hatóanyagokban gazdag, immunerősítő, funkcionális élelmiszerek lesznek.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) a szarvasmarha-tenyésztéssel és tej-előállítással kapcsolatos kutatásai mellett évek óta vizsgálja az A2-es tej jótékony hatásait - írja közleményében az egyetem. A kar és a FINO FOOD Kft. most kezdődő projektjének ezek a vizsgálati eredmények, illetve a funkcionális élelmiszerek terén nyert tapasztalatok adják a tudományos bázisát. A kutatási és fejlesztési program a „GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00157azonosító  számú, „Magas  biológiai  értékű,  immunerősítő  A2-es tejtermékek kifejlesztése új biotechnológiai eljárásokkal” című projekt keretében  651 414 950 forint támogatásból valósul meg.

A kar számára mindig pozitív visszajelzés, amikor a gazdaság szereplői a piaci igényekre alapozva szeretnék a MÉK kutatás-fejlesztési eredményeit a gyakorlatba áthelyezni. Ez a program az élelmiszeranalitika mellett érinti az állattenyésztés, a fitoterápia és a mikrobiológia területét is. Egy olyan komplex projekt, amelyben versenyképes, innovatív, magas hozzáadott értékű, egészségvédő hatású termékek születnek

- mondta a projekt nyitórendezvényén Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja. A hároméves program része a tejtermékek fejlesztése mellett új analitikai eljárások és biológiai hatásmodellek kidolgozása, valamit innovatív takarmány premix összeállítása.

A vizsgálatban részt vevő tejelő szarvasmarha állomány takarmányát több gyógynövénnyel gazdagítják. A cickafark, a kakukkfű, a rozmaring, a bazsalikom és az oregánó bizonyítottan gyulladáscsökkentő, szív-és érrendszertámogató, antimikrobiális és immunerősítő hatású, ezek a növények tovább javíthatják az újonnan kidolgozott tejtermékeink egészségre gyakorolt pozitív hatását. Kutatásunk során ezért vizsgáljuk a bioaktív hatóanyagok hasznosulását, illetve élettani befolyását is

- fejtette ki Kiss Attila, a projekt szakmai vezetője, a MÉK Agrár- és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási Központ igazgatója. A tényleges biológiai hatás érvényesülésének igazolására háromszintű modellrendszert dolgoznak ki a DE MÉK kutatói: az in vitro emésztési modellvizsgálatokon túlmenően kisállatkísérletekkel, illetve humánklinikai tesztekkel fogják az új termékek magas biológiai értékét alátámasztani.

A hazai élelmiszerpiacon túlnyomó többségben A1-es, illetve A1-A2 típusú tehéntejből készült termékek kaphatók. A kizárólag A2-es tejből készülő tejtermékek az allergiával küzdők számára teljes értékű, esszenciális aminosavakat tartalmazó, kalcium- és D-vitamin források lehetnek. Terveink szerint a bázistermék az A2-es típusú tej lesz, emellett azonban különleges sajtokat, joghurtokat és kefírt szeretnénk a vásárlóink számára készíteni a Debreceni Egyetem együttműködésével

- tette hozzá Szommerné Egyed Linda, a FINO FOOD Kft. ügyvezetője, aki szerint a vásárlók részéről egyre nagyobb az igény a tejfehérje-érzékenységgel küzdők számára is fogyasztható, tehéntejből készülő termékek iránt.

Hazánk első számú tejelő szarvasmarhája a holstein-fríz, amely többségében A1-es, valamint A1-A2-es béta-kazein fehérje genotípusú tejet ad. Az A1-es tej fogyasztóinál az emésztés során béta-kazomorfin (BCM7) szabadul fel, melyet a szakirodalom számos betegséggel összefüggésbe hoz. Az A2-es tej nem tartalmazza ezt a fehérjetípust, így ennél nem indulnak el gyulladásos folyamatok. A program keretében kidolgozott új, gyógynövénytartamú takarmány várhatóan nemcsak a tejtermékek minőségét javíthatja, de vizsgálataink szerint jótékony hatással lesz az állatok egészségére is

- hangsúlyozta Czeglédi Levente, az Állattenyésztési Tanszék vezetője.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Változás az élelmiszerpiacon
Élelmiszer

Változás az élelmiszerpiacon

Az elmúlt időszakban az agrárgazdaságot érő egyik leglényegesebb kihívás az inputárrobbanás és a magas inflációs környezet volt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?